Kislányként imádtam telerajzolni az úttestet és a garázsajtót krétával, fél nyarakat töltöttem ezzel. Ma már a lányom vette át a stafétabotot, és ő is nagy örömét leli benne. Házilag is készíthető, ráadásul jó móka a gyártás is! Kipróbáljátok?

MHC_1.jpg

Hozzávalók:

  • Modellgipsz
  • Víz (szobahőmérsékletű)
  • Tempera
  • Műanyag dobozok a keveréshez
  • Ragasztószalag
  • Műanyag fólia
  • Papírgurigák

Elkészítés:

A papírgurigák lám-lám krétagyártáskor is jól jönnek, összegyűjthettek többféle méretet is, így különböző vastagságú és hosszúságú krétákat gyárthattok.

Először ezeket a papírgurigákat kell öntősablonná változtatni. Ehhez a belsejüket folpack fóliával vagy valamilyen nejlonnal béleljétek ki, majd az aljukat erősebb ragasztószalaggal zárjátok le (jó alaposan, nehogy kifolyjon majd a gipsz).

mhc_tut1.jpg

A gipsz bekeveréséhez több műanyag dobozra is szükség lesz (vagy minden keverés után egy gyors mosogatás), aszerint, hogy hányféle színt szeretnétek. A pontos keverési arány általában megtalálható a csomagoláson, ez legyen a kiindulási alap. Érdemes gurigánként keverni, így praktikusabb, és biztosan nem köt meg idő előtt a gipsz. Egy gurigához a forrásoldal szerint nagyjából 1/2-3/4 csészényi gipszre lesz szükség. Ehhez jöhet a víz (a keverési útmutató alapján leosztva), majd az alapos keverés után 2-3 kanálnyi tempera (attól függően, hogy mennyire élénk színt szeretnétek). Keverjétek össze ismét, hogy a festék egyenletesen eloszoljon a gipszben, és már önthetitek is a gurigába. 

mhc_tut2.jpg

Állítva szárítsátok, a leírást szerint három napon keresztül. Ezután eltávolítható a papírcső és a fólia is, és jöhet az alkotás!

mhc_tut3.jpg

Forrás: oh my handmade

Ha tetszett a bejegyzés és hasznosnak találtad, kérlek, oszd meg az ismerőseiddel is!

Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhezhogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.