Nem tagadom, szívügyem ez a téma is, hiszen tudjátok, mennyire fontos szerepet kap a blogon a környezetvédelem, az újrahasznosítás, és a tudatos életmód kreatív, kézműves szemszögből való megközelítése. Ha tisztálkodásról van szó, a természetes alapanyok használata a mindennapokban ugyanilyen fontos számomra, pláne, ha a kézművességhez is szervesen kapcsolódik. A közelmúltban ismerkedtem meg a Mákvirág kézműves szappanokkal, és félretéve a mindenféle hangzatos, üres butítást, én egyszerűen csak szeretném bemutatni az alapanyagokat, pontosan, tényszerűen, mellébeszélés nélkül. 

 

Judit szappanjai a jó minőségű növényi olajoknak, kecsketejnek és extra ápolóként a sheavajnak köszönhetően bármilyen bőr hatékony ápolói lehetnek. A szappanok a hidegen sajtolt olívaolaj-, kókuszolaj-, pálmaolaj-, napraforgóolaj-tartalomnak köszönhetően hatékonyan ápolják a bőrt – legyen az érzékeny, pattanásos, zsíros, gyulladt psoriázisra hajlamos, száraz, ekcémás, pikkelysömörös, vagy éppen normál. Extra ápolóként minden szappan kecsketejet és sheavajat is tartalmaz. A szappanok elegáns színét és visszafogott, diszkrét illatát gyógynövények (geránium, citromfű, teafa, mentol, levendula, rozmaring, ánizs, kakukkfű) adják.

Alapanyagok áttekintése

Zsírok, olajok

  • Sheavaj
  • Pálmazsír
  • Kókuszolaj
  • Olívaolaj
  • Napraforgóolaj

A sheavaj az afrikai sheafa, másnéven karitéfa gyümölcsének magjából nyert zsír.  Tökéletes a száraz, ekcémás bőr ápolására. Hidratál, nyugtat, a bőrt finomabbá teszi. Csökkenti a ráncokat, a bőrirritációt és a pattanásokat. Összetétele nagyon hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételéhez, magas vitamintartalma kiváló bőrápolóvá teszi.

A kókuszolaj vagy más néven kókuszvaj (Oleum Cocois) a kókuszpálma (Cocus nucifera) magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj. Nagyszerű testápoló és ránctalanító is egyben.

A pálmazsírt a trópusi olajpálma gyümölcséből (magjából) nyerik. Különösebb bőrápoló tulajdonsága nincsen, de a szappannak szilárdságot és gazdag, bő habzást biztosít, a pálmaolaj-szappanok hamar keményednek és nagyon jó a zsíroldó, tisztító hatásuk.

Olívaolaj

Az olívaolajat az olajfa terméséből, az olajbogyóból állítják elő. Magas az E vitamin tartalma, mely gátolja a bőr öregedését, segíti a bőr megújulását, gátolja a ráncok kialakulását. Az olívaolajjal a bőr öntisztulása is könnyebbé válik, mert a pórusoknak kevesebb zsírt kell kiválasztani. Az extra szűz olívaolajnak kimelkedő az anti-aging (öregedésgátló), hidratáló, regeneráló hatása. Gazdag telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban. Kutatások szerint gyulladáscsökkentő hatása is van.

Napraforgóolaj

Hidegen – tiszta bélből – sajtolva, vitamin tartalma teljes értékű, a héjról nem kerül bele szermaradvány, idegen ízanyag. Oldószerektől (aceton, könnyűbenzin) mentes. Kiváló étkezési, kozmetikai és ipari olaj. A gyógyászatban vizelethajtó, hurutoldó hatása miatt használatos, köhögés, vérhas, vesegyulladás kezelésére. A hidegen sajtolt tiszta napraforgóliszt humán célú felhasználásra is előnyös, különösen az 50%-os fehérje tartalma miatt. Az étolaj fogyasztása a 92%-os telítetlen zsírsav tartalma és magas E-vitamin tartalma miatt is ajánlatos.

Illóolajok

  • Geránium
  • Kakukkfű
  • Levendula
  • Ánizs

Kakkukfű

A kerti kakukkfű az egyik legősibb gyógynövény. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelődése, ezért a növény fürdő és inhalálás formájában különösen hatékony.

Levendula

A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Elsősorban illóolaj formájában használják, kiváló aromaterápiás hatása miatt. Ezt csöpögtethetjük fürdővízbe vagy borogatáshoz vizes ruhára, párologtathatjuk aromamécsesben, de akár közvetlenül a bőrön is alkalmazhatjuk. Enyhe, kíméletes hatása miatt nyugodtan alkalmazható gyermekeknél is. A levendula virágából nyerik az olajat. Gyulladáscsökkentő, nyugtató, antibakteriális, görcsoldó, keringésjavító, immunrendszer erősítő, gombaölő hatású. Enyhíti az ekcémát, gombás fertőzéseket, hajhullás csökkentő, megszünteti a lábgombát.

Növények, gyógyhatású összetevők

  • Ganoderma gyógygomba őrlemény (Fiatalítja a bőrszövetet, legyőzi a bőrbetegségeket, megszépíti, a bőrt. Csökkenti a ráncok képződését, tompítja a bőrön a pigmentfoltokat. Mivel lúgosít, tisztit, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír ezért a problémás bőrűeknek nagy segítségükre lehet.)
  • Vörösszőlőmag őrlemény (Szerepe van a bőr rugalmasságának és nedvességtartalmának megőrzésében, valamint késlelteti a ráncok kialakulását)
  • Agyag (Pórusösszehúzó, gyulladáscsökkentő hatása ismert, ezen felül tisztit, elősegíti a bőr rugalmasságát, nyugtat, semlegesíti a mérgeket)
  • Rózsaszín agyag (Az extrém érzékeny bőr és az erősen dehidratált, vízhiányos bőr megoldása, egyébként a fehér és a vörös agyag keverékéből áll, és a benne lévő vas-oxid adja gyönyörű színét. Van benne többek közt szilícium, alumínium, vas, magnézium, szódium, foszfor és kalcium is.)
  • Levendulavirágzat (A levendulavirág csodás illatú, és kellemesen masszírozza a bőrt. A levendula illóolaja emellett köztudottan nyugtató, stresszoldó, gyulladáscsökkentő hatású.)
  • Csalánlevél (Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van)
  • Körömvirág szirom (Gyulladásgátló, antibiotikus, immunstimuláns)
  • Fahéj (hatékonyan kezelhető általa az aknés, pattanásos bőr, az ekcéma illetve a viszkető fejbőr egyaránt)
  • Szegfűszeg (nyugtató, fertőtlenítő, összehúzó hatású a gyulladt, aknés bőrön alkalmazva)
  • Ánizsőrlemény (Más gyógynövények mellett a gyulladt, aknés bőr kezelésében játszik jótékony szerepet)

Kecsketej

A legendás szépségű nők, mint Kleopátra és Sissi osztrák császárné az istenek ajándékának tartották és bőségesen használták testápolásra a kecsketejet. Tudták, hogy a bőrt bársonyossá teszi, fokozza a jó közérzetet és gyógyhatással rendelkezik.

Bőrápolási szempontból a kecsketej természetes AHA sav forrás, ami finoman hámlasztja a bőr fáradt felső rétegét és segíti a friss bőr képzését.
A kecsketej gyulladáscsökkentő, gyógyítja a bőrallergiát, pattanásos bőrt, ekcémát, száraz bőrt, érzékeny bőrt, gombás fertőzéseket, korpás fejbőrt.
Hatóanyagai testhőmérsékleten azonnal felszívódnak és a bőr mélyebb rétegeiben fejtik ki hatásukat.
kecsketejben lévő ásványi anyagok megegyeznek a bőr védőrétegében található anyagokkal, ezért mindennapi használatra alkalmasak, nem szárítják a bőrt. Élénkítik a vérkeringést, megőrzik a bőr rugalmasságát a kollagén- és elasztin rostok képződésének serkentésével.

A kecsketej fontos ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, magnézium és kálium, továbbá vitaminokat, mint az A, B, B2, B6, B12, C, D,nyomelemeket,Q10 koenzimet  A tejfehérje is rengeteg tápanyagot tartalmaz, ezért az ebből készült szappan természetesen rendkívül gazdag proteinekben.
A kecsketejes szappan a bőrt puhává és egészségesebbé, hidratálttá varázsolja. Kiválóan alkalmazható bőrirritációk esetén.
Minden bőrtípus ápolására alkalmas. Azonban a száraz, ekcémás bőrre különösen ajánlott.

Aki kézzel készített szappant vásárol, nem tömegterméket kap, így nem kell csodálkoznia, hogy a szappanok nem egyformák, minden egyes darab egyedi, természetesen a bennük lévő ápoló összetevők azonosak.

Rendelhető termékek

A nyitási akció keretében most 20% kedvezmény jár minden termékre!)

Csalános szappan kakukkfű illattal

Hatékonyan ápolja az érzékeny bőrt, samponszappanként pedig táplálja és erősíti a hajhagymákat. Minden korosztálynak ajánlott, akinek problémás, mitesszeres, könnyen zsírosodó, gyulladásra hajlamos a bőre. Bőrkiütésekre, hajhullásra, korpaképződés és hajzsírosodás ellen kiváló. Izzadásban is segíthet, tisztít, fertőtlenít.
Kakukkfű illóolaj: jellegzetes illatával frissesség, üdeség érzetét kelti, ugyanakkor fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő tulajdonsággal bír.

Levendulás szappan

Tökéletes ápolója a gyulladt, pattanásos bőrnek. Rózsaszín agyaggal kombinálva száraz, érzékeny bőrűek is bátran használhatják. Fő hatóanyaga a kellemes illatú illóolaj, mely kiválóan táplálja a bőrt. A szappan bőségesen tartalmaz morzsolt virágot. Jól habzó, krémes állagú szappan.
Levendula illóolaj: varázslatos illata nyugtató, lazító, stresszoldó.

Gyógygombás szappan geránium illattal

Áldás a bőrnek! Összetevőinek köszönhetően egy kiváló ápoló szappan. A kecsketej, sheavaj, a ganoderma és a növényi olajok felerősítik egymás hatását. Színező- anyagként vörösszőlőmag őrleménnyel vegyítve, finoman leradírozza az elhalt hámréteget, ugyanakkor fontos ásványi anyagokat juttat a bőrbe. Segíthet meggátolni a pattanások kialakulását, enyhíti az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit. A hozzáadott illóolaj baktérium- és vírusölő, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír. Jól habzó, krémes állagú szappan bármelyik bőrtípusnak ajánlom.
Geránium illóolaj: finoman édeskés illat, férfiak, nők kedvence egyaránt. Nyugtató, stresszoldó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású.

Körömvirágos szappan geránium illattal

Hatékonyan ápolja a száraz, érzékeny, sebesedésre hajlamos bőrt. Bőrbetegségek gyógyítójaként gyulladásgátló, fertőtlenítő, sebgyógyító hatású. Jól habzó, krémes állagú szappan, a legnépszerűbbek egyike.
Geránium illóolaj: finoman édeskés illat, férfiak, nők kedvence egyaránt. Nyugtató, stresszoldó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású.

„Mézeskalács” szappan ánizs illattal

Fahéj, szegfűszeg, ánizs, alma. frissít, élénkít. Baktériumölő, gyulladt, gombás bőrre jótékonyan hat. A narancsbőr ellensége. Jól habzó, krémes állagú szappan minden bőrtípusra.
Ánizs illóolaj: érdekes, kellemes illata ellazít, nyugtat. Aknés bőr kezelésében hasznos lehet. Fertőtlenítő, baktériumölő.

Illat- és színmentes szappan

Legyen az érzékeny, pattanásos, zsíros, gyulladt, psoriázisra hajlamos, száraz, ekcémás, pikkelysömörös, normál bőr. Használja bátran hajmosásra akár borotválkozásra is. Jól habzó, krémes állagú szappan bárkinek.

A szappankészítés rejtelmeivel foglalkozó írásom első részét, amely a szappankészítés történetét mutatja be, ITT tudjátok elolvasni.