A régi, megkarcolódott cédék újrahasznosításáról már többször esett szó itt a blogon, a mozaikozástól kezdve sokféle látványos dolgot készíthetünk a felhasználásukkal. Ma egy különleges lakásdekorációt mutatunk, amelyhez csupán jó minőségű, jól fedő akrilfestékre lesz szükség.

A festéshez mi most fekete színű akrilfestéket választottunk, a retró bakelitkorszak hangalutata miatt, de bármilyen árnyalattal próbálkozhatunk.

Anyagok, eszöközök:

  • Akrilfesték
  • Ecset
  • Puha grafitceruza
  • Fogvájó
  • Régi, karcos lemezek

Elsőként fessük le a cédék csillogó oldalát akrilfestékkel. Puha szőrű (pl. szintetikus) ecsetet használjuk, hogy ne hagyjon csíkot maga után a cédé sima felületén.

Gyorsan szárad, szinte percek alatt kenhető a második réteg. Két réteget érdemes felkenni, bármilyen jól is fed az első (a lemezt fény felé tartva ellenőrizhetjük a fedettséget), mert különben a minta előrajzolásánál már a ceruza hegye is visszaszedheti a festéket.

A teljes száradás után puha grafitceruzával óvatosan rajzoljuk elő a mintát. Bármilyen stílusú díszítőmotívumból meríthetünk ötletet, a kerek alapra sokféle minta illeszthető.

 

Ezután fogvájóval kaparjuk vissza az előrajzolt mintát, így a vonalak alatt felsejlik a cédék szivárványosan csillogó felülete.

Sokféle motívumvilágot megjeleníthetünk ezeken a kedves fali díszeken.

És a legjobb benne, hogy a gyermekeink is bekapcsolódhatnak az alkotásba, nekik is sok örömet rejt ez a technika!

További technikák:

Pentartdekor blog

Keresd a Pentart ötleteket a Facebookon is!