Közeleg a tavasz legfontosabb nem vallási ünnepe, az 1848-as forradalom kitörésének évfordulója. Sokan ilyentájt beugranak egy rövidáruboltba nemzeti színű szalagot vásárolni, vagy előveszik a ládafiából az évek óta ott tárolt, és csak ebben az időszakban használt kokárdájukat. Persze olyanok is akadnak – szép számmal – akik maguk készítik el a kokárdájukat. Az alábbi írással ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

 

A kokárdaviselet elterjedése a XVIII. századi európai nemességnek köszönhető. Különösen angol, francia és német nyelvterületen vált jellemzővé a szalagcsokor viselése. Eleinte a kalapra, később a gallérra tűzték.



A francia forradalom idején kezdődött a kokárda nemzeti színű változatának viselése, ezáltal a hazafias érzelmek kifejezése. Később a nemzeti lobogókat is a kokárda színei alapján határozták meg

 

A francia forradalom kokárdája, 1790

 

Volt, aki honfiúi büszkeségét több kokárda egyidejű viselésével is kimutatta

I. világháborús mosonmagyaróvári regruták, Néprajzi Múzeum            

Manapság sokan készítenek egyedi, különleges kokárdát. Ezek ugyan többé-kevésbé eltérnek a hagyományostól, de ugyanúgy méltók a megemlékezéshez.

Gyöngyökből is fűzhetünk kokárdát. Ezt a csodaszép modellt megtaláljátok itt a blogon.

 

 

Aki inkább horgolna, három modell közül is választhat Dombauer Lászlóné Horgolt kiegészítők  című könyvében. A hagyományos kokárda mellett nemzeti színű karkötők leírását is megtalálhatjuk a könyvben. A modellekhez tökéletes választás a Barka Malom fonal.

Horgolt kokárda

Piros, fehér és zöld fonal (pl. Barka Malom Menyecske, Gida és Csalán)

3 mm-es horgolótű

Biztosítótű vagy kitűzőalap

 

A kokárda átmérője kb. 7 cm.

 

A kokárdát középen kezdjük, és körbe-körbe haladva horgoljuk. Először zöld fonallal horgolunk.

1. kör: 5 láncszemből (lsz) készítsünk láncszemsort, majd kúszószemmel kapcsoljuk gyűrűvé.

2. kör: Készítsünk 1 lsz-et sormagasításnak, majd a gyűrűre horgoljunk 11 rövidpálcát (rp). Kúszószemmel zárjuk a kört. Ebben a körben 12 pálca van.

3. kör: Készítsünk 1 lsz-et sormagasításnak, majd *az előző sor 3 pálcája közé horgoljunk 1-1 rp-át, majd a következő két rp közé 2 rp-át*. A *-* részt ismételjük meg még egyszer, majd készítsünk még 4 rp-át az előző sor pálcái közé. Kúszószemmel zárjuk a sort. Ebben a körben 3 pálcát szaporítottunk, tehát itt 15 pálca van.

Fehér fonallal folytassuk a horgolást.

4. kör: Készítsünk 1 lsz-et sormagasításnak, majd *az előző sor 4 pálcája közé horgoljunk 1-1 rp-át, majd a következő két rp közé 2 rp-át*. A *-* részt ismételjük meg még egyszer, majd készítsünk még 5 rp-át az előző sor pálcái közé. Kúszószemmel zárjuk a sort. Ebben a körben is 3 pálcát szaporítottunk, tehát itt 18 pálca van.

5. kör: Készítsünk 1 lsz-et sormagasításnak, majd *az előző sor 2 pálcája közé horgoljunk 1-1 rp-át, majd a következő 2 rp közé 2 rp-át*. A *-* részt ismételjük meg még négyszer, majd készítsünk még 3 rp-át az előző sor pálcái közé. Kúszószemmel zárjuk a sort. Ebben a körben 6 pálcát szaporítottunk, tehát itt 24 pálca van.

Piros fonallal folytassuk a horgolást.

6. kör: Készítsünk 1 lsz-et sormagasításnak, majd az előző sor pálcái közé felváltva horgoljunk 1 és 2 rp-át, összesen tizenegyszer, majd horgoljunk még 2 rp-át. Kúszószemmel zárjuk a sort. Ebben a körben 12 pálcát szaporítottunk, tehát itt 36 pálca van.

7. kör: Készítsünk 1 lsz-et sormagasításnak, majd az előző sor pálcái közé felváltva horgoljunk 1 és 2 rp-át, összesen tizenhétszer, majd horgoljunk még 2 rp-át. Kúszószemmel zárjuk a sort. Ebben a körben 18 pálcát szaporítottunk, tehát itt 54 pálca van. Dolgozzuk el a kiálló fonalvégeket.

A kokárdát biztosítótűvel rögzíthetjük a ruhánkra, de varrhatunk a hátuljára kitűzőalapot is.

Pár öltéssel textilmaradékokból is készíthetünk virág alakú kokárdát. A modell leírása Christiane Hübner Kanzasi – Japán textilvirágok című könyvében található.

 

 

Még idejében szóltunk, hogy ki-ki megtalálja a szívének kedves technikát és elkészítse saját, személyre szabott szalagcsokrát. A gyerekek is értékelni fogják a saját készítésű darabot. Jó munkát, örömteli készülődést kívánunk! Alapanyagokért szeretettel várunk a Barka fonalboltban.

Forrás: kunst-fuer-alle.de, neprajz.hu, Színes Ötletek blog, Cser Kiadó