Az év legnagyobb jótékonysági gasztronómiai eseményére készülnek a Vakok Iskolájában, Budapesten. A közel 200 éves múltra visszatekintő intézmény udvarán fatüzelésű kemencében sütnek kenyeret fogyatékkal élő gyermekek 2015. május 16-án. A Varázskemence napján a fiatalokat gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői, valamint gasztrobloggerek segítik. Amellett, hogy a gyermekek remélhetőleg egy életre szóló élménnyel gazdagodnak majd, a friss illatú és utánozhatatlan ízű, kemencében sült kenyeret a látogatók megkóstolhatják és meg is vásárolhatják, így segítve a résztvevő speciális iskolákat.

 

A Varázskemence rendezvény szervezői egy felejthetetlen napot szeretnének szerezni fogyatékkal élő gyermekeknek: nem kisebbre vállalkoznak, mint, hogy megpróbálják betölteni számukra - még ha csak egy pillanatra is - a hiányzó érzékük okozta űrt. A gyerekek által készített kemencés kenyeret a látogatók megkóstolhatják és vásárolhatnak is belőle, amivel egyrészt az adott intézményt segítik, másrészt megmutatják a fiataloknak, hogy az általuk készített termékeknek értéke van. Az eseményen arra is igyekeznek rávilágítani, hogy az otthoni kenyérsütés nem ördögösség. 

A program verseny is lesz egyben: összesen nyolc speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó intézményből érkező 2-3 fős csapatok mérik össze ügyességüket különböző gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői, valamint gasztrobloggerek segítségével. 

A diákok hagyományos fehérkenyeret sütnek majd fatüzelésű kemencében, majd azokból szendvicseket is gyártanak a látogatóknak. Az elkészült kenyereket a szakmai támogató Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének pékmesterei értékelik. A megmérettetésről természetesen mindenki nyertesként távozik. 

A kenyereket a gyerekek a főtámogató KemenceMánia fatüzelésű mobil kemencéiben sütik. A résztvevőknek játékos programokkal is készülnek: a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány mini családi KRESZ-parkot biztosít, koncertezik a Palacsinta együttes és a Team Rekreáció csapata jóvoltából ugrálóvár és több más játék is lesz a helyszínen. 

A Varázskemence napja teljes egészében non-profit rendezvény. A szervezők és a támogatók önszorgalomból, szabadidőben végzik a program előkészítését és lebonyolítását, azért díjazást nem vesznek fel. 

Bővebb információ:

Török Szabolcs – 06 20 556 45 38

https://www.facebook.com/events/870396663017133/

www.varazskemence.hu

www.kemencemania.hu