Így augusztus tájékán tetőzik a befőzési szezon, és jó érzés leírni, hogy egyre nagyobb becsülete van a saját készítésű dzsemeknek, lekvároknak és befőtteknek is. Kis mennyiségekkel is megéri próbálkozni, és érdemes benépesíteni a kamra polcait mindenféle saját készítésű finomsággal, télen hálás lesz érte a család. Én úgy tartom, hogy adjunk a külcsínre is, az üvegek kaphatnak vidám kalapokat, köré szalagot vagy spárgát, egyedi címkéket és szépen kalligrafált betűket a hasukra. Így ajándéknak is tökéletesek lesznek. Ma tehát lekvárosüvegeket dekorálunk, és a végére még tartogatok egy kis meglepetést is.
A legegyszerűbb ötlet, hogyha színes, mintás textilanyagokkal borítjuk be az üveg fedelét. Maradék anyagok a legtöbb háztartásban fellelhetők, cifrázhatjuk még egy kicsit, hogyha cikcakk ollót használunk a vágáshoz.
Tökéletes lesz az összhang, hogyha a textilhez illő spárgával/szalaggal kötjük át az üvegeket. Segítségükkel saját készítésű címkét vagy például kiskanalat is erősíthetünk az üveghez. Remek ajándék!
A felírat kerülhet a dzsem tetejére is, a díszítéshez pedig betekerhetjük spárgával az üveg hasát, illetve apró díszeket (papír, fém) is kötözhetünk rá. Használhatunk scrapbookpapírokat, rafiát, nátronpapírt, attól függően, hogy milyen stílust kedvelünk.
Noraletta blogján pedig egészen különleges, vintage stílusú díszítésekre bukkantam. Nyúlhatunk régi képekhez, csipkeanyagokhoz, teklagyöngyökhöz, mind-mind antik hatást kölcsönöz, a végeredmény pedig csodálatos.
Források a képekre kattintva!
És akkor ígértem egy kis meglepetést a végére. Hogy ne csak a külsőről essen szó, hisz azért a befőzésnél a belső tartalom mégis csak lényegesebb, hoztam nektek két különleges receptet a kedvenc gyümölcsömből, a szilvából. A recepteket a Cser Kiadó engedélyével közlöm, köszönet érte.
Ez a két csúcs recept a Cser Kiadó Befőzés című könyvéből való, nem mellesleg nagyon sok különleges receptet találtok még benne. Ami igazán megfogott ebben a kötetben, az már előszóban benne foglaltatik:
"A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérős nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és hasznos konyhai elfoglaltság. Hiszen ma már a kamratöltögetés nem 20-30 kg-nyi gyümölccsel, zöldséggel való birkózást, hatalmas edények emelgetését jelenti, hanem kreatív alkotómunkát, amihez elég csupán 2-3 kg eltennivaló. A hangsúly a technikán, a különleges összetevőkön és az érdekes fűszerezésen, nem pedig a mennyiségen van. "
Ennek a pár mondatnak és persze magának a könyvnek köszönhetem, hogy tavaly elkészült életem első fügelekvárja, és tényleg jól sikerült, el is fogyott mind.
[X]