Így augusztus tájékán tetőzik a befőzési szezon, és jó érzés leírni, hogy egyre nagyobb becsülete van a saját készítésű dzsemeknek, lekvároknak és befőtteknek is. Kis mennyiségekkel is megéri próbálkozni, és érdemes benépesíteni a kamra polcait mindenféle saját készítésű finomsággal, télen hálás lesz érte a család. Én úgy tartom, hogy adjunk a külcsínre is, az üvegek kaphatnak vidám kalapokat, köré szalagot vagy spárgát, egyedi címkéket és szépen kalligrafált betűket a hasukra. Így ajándéknak is tökéletesek lesznek. Ma tehát lekvárosüvegeket dekorálunk, és a végére még tartogatok egy kis meglepetést is.

pretty-jam-jars-canning-500x361.jpg

A legegyszerűbb ötlet, hogyha színes, mintás textilanyagokkal borítjuk be az üveg fedelét. Maradék anyagok a legtöbb háztartásban fellelhetők, cifrázhatjuk még egy kicsit, hogyha cikcakk ollót használunk a vágáshoz.

il_570xN.216030719.jpg

il_fullxfull.303080107.jpg

Tökéletes lesz az összhang, hogyha a textilhez illő spárgával/szalaggal kötjük át az üvegeket. Segítségükkel saját készítésű címkét vagy például kiskanalat is erősíthetünk az üveghez. Remek ajándék!

diy-jam-jar-wedding-favors.jpg

diy-jam-jar-ribbon-jar-labels-580x870.jpg

diy-raspberry-jam.jpg 

A felírat kerülhet a dzsem tetejére is, a díszítéshez pedig betekerhetjük spárgával az üveg hasát, illetve apró díszeket (papír, fém) is kötözhetünk rá. Használhatunk scrapbookpapírokat, rafiát, nátronpapírt, attól függően, hogy milyen stílust kedvelünk.

sb-preserves-co.jpg

jam 5-logo.jpg

Noraletta blogján pedig egészen különleges, vintage stílusú díszítésekre bukkantam. Nyúlhatunk régi képekhez, csipkeanyagokhoz, teklagyöngyökhöz, mind-mind antik hatást kölcsönöz, a végeredmény pedig csodálatos.

480997_410449169013153_746591289_n.jpg

P1060417.JPG

Források a képekre kattintva!

És akkor ígértem egy kis meglepetést a végére. Hogy ne csak a külsőről essen szó, hisz azért a befőzésnél a belső tartalom mégis csak lényegesebb, hoztam nektek két különleges receptet a kedvenc gyümölcsömből, a szilvából. A recepteket a Cser Kiadó engedélyével közlöm, köszönet érte.

4-vert.jpg

87-vert.jpg

Ez a két csúcs recept a Cser Kiadó Befőzés című könyvéből való, nem mellesleg nagyon sok különleges receptet találtok még benne. Ami igazán megfogott ebben a kötetben, az már előszóban benne foglaltatik:

"A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérős nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és hasznos konyhai elfoglaltság. Hiszen ma már a kamratöltögetés nem 20-30 kg-nyi gyümölccsel, zöldséggel való birkózást, hatalmas edények emelgetését jelenti, hanem kreatív alkotómunkát, amihez elég csupán 2-3 kg eltennivaló. A hangsúly a technikán, a különleges összetevőkön és az érdekes fűszerezésen, nem pedig a mennyiségen van. " 

Ennek a pár mondatnak és persze magának a könyvnek köszönhetem, hogy tavaly elkészült életem első fügelekvárja, és tényleg jól sikerült, el is fogyott mind.

befozes_borito.jpg

[X]