Felejtsük most el a körben kötést, szaporítást, fogyasztást és a hasonló huncutságokat. Szemrevaló kézrevalót készíthetünk egyszerű téglalapokból is. A kesztyűk fő részét végig sima szemekkel, síkban kötjük. A fonal és a lustakötés rugalmassága miatt a kesztyű mindenhol illeszkedik majd a kezünkre.

kotos1.jpg

Anyagok, eszközök:

  • 70 g gyapjúfonal
  • 3,5 mm-es kötőtű
  • Méret: 6-7
  • Kötéspróba: 10 x 10 cm = 23 szem (lustakötéssel)
  • Minták: - lustakötés – minden sorban minden szem s;

                    - sima kötés – színén s, visszáján f

Elkészítés:

A fonal és a lustakötés rugalmassága miatt a kesztyű mindenhol illeszkedik a kezünkre.

Az egyszerű fazonú, ujjatlan zongorakesztyűt az egyik részének visszahajtásával tettük érdekessé. A megszokott kötésirányra merőlegesen, a kesztyű hosszában futó sorokkal kötjük.

Készítsünk kötéspróbát, mérjük meg a távolságot a kesztyű tervezett két széle között (a csuklón és az ujjaknál), és számoljuk ki a szükséges kezdőszámot. (*)

kotos3.jpg

Rugalmas kezdéssel (**) szedjük fel a megfelelő mennyiségű szemet. (A könyvben szereplő modell 52 szem széles és 74 sor magas.) Kössünk lustakötéssel – minden sorban végig sima szemek – téglalapot. Amikor elértük a kesztyű bőségének megfelelő magasságot, rugalmasan láncoljuk le a szemeket. (***)

A hüvelykujjnak helyet hagyva varrjuk össze a széleket. A z egyik alsó sarkot hajtsuk fel, és varrjuk a kesztyűre. Gombokkal vagy kötött zsinórból készített virággal díszíthetjük.

Készítsük el a kesztyű párját a leírás szerint.  

Kiegészítések:

* Mindig készítsünk kötéspróbát. Egy 20 szemből és 20 sorból álló próbadarab alapján már pontosan kiszámíthatjuk az adott mérethez szükséges szemszámot: a szükséges szemszám = a kötéspróba szemszáma x a kívánt szélesség (cm) / a kötéspróba szélessége (cm)

** A fonalvégtől 40...60 cm-re (a kezdőszemek számától függően) készítsünk kezdőhurkot a kötőtűre. A gombolyaghoz futó szálat a szokásos módon tekerjük a bal kezünk ujjaira, a fonalvégből pedig a kezdőhurok mellett készítsünk újabb hurkot, amelyet kétszer csavarjunk meg. Ebbe a hurokba öltve a tűvel szedjük fel a következő szemet. Ezt ismételjük a kívánt szemszám eléréséig.

*** Kössünk 1 sima vagy fordított szemet attól függően, hogy az előző sorban itt milyen szem van, készítsünk 1 ráhajtást és még 1 szemet. Húzzuk át a második szemet a ráhajtáson és az első szemen. Készítsünk újabb ráhajtást és 1 újabb szemet, majd ezt húzzuk át a ráhajtáson és az előző áthúzásoknál képződött szemen. Ezeket a műveleteket folytassuk a kívánt hosszon.

A mintát a frissen megjelent Kössünk kesztyűt! című kötetből, a kiadó engedélyével adtam közre. Hálás köszönet érte!

A könyv már webáruházunkban is megrendelhető, a részletek a képre kattintva olvashatók!

kossunk kesztyut_banner.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel!

Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhezhogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.