Festősablon segítségével nagyon sokféle felületet dekorálhatunk (fal, bútor, agyagcserép, stb.), igazán egyedi új külsőt adva ezzel egy talán már unalmasabb tárgyunknak. Ez a helyzet ezzel a teljesen hétköznapi asztallal is. A gyönyörű Paisley-mintát egy mély tónusú dió árnyalatú páccal hangsúlyozta a készítő. Nézzük meg lépésenként, hogyan készült.

IMG_1733W.jpg

 

1. Sablon rögzítése, minta festése:

Léteznek öntapadós, illetve hagyományos sablonok, ez utóbbiakat többször is felhasználhatjuk, ezért érdemes ilyet választani. Festőszalaggal rögzíthető a felületre (ez nem hagy nyomot, könnyen eltávolítható). Minél több ponton ajánlott rögzíteni, hogy ne mozdulhasson el festés közben.

A festék szivacsos festőhengerrel vagy csak simán szivaccsal hordató fel a legkönnyebben a felületre, és így a legkisebb az esélye, hogy esetleg a sablon alá is befolyjon a festék. Mindig csak kevés festékkel dolgozzatok. Ha szivacsot használtok, óvatosan, ütögető mozdulattal hordjátok fel a festéket, így egyenletes lesz az eredmény.

Az asztal készítője, Ashley a fehér akrilfestéket szivacshengerrel hordta fel az asztallapra.

IMG_1620W.jpg

 

2. A sablon eltávolítása

Miután megszáradt a festék, a sablont óvatosan le lehet húzni. 

IMG_1636W-535x650.jpg

 

3. A rusztikus hatás kedvéért...

A következő lépés a pácolás. Ehhez olajos alapú pácot használt a készítő, két rétegben, sötét dió árnyalatban. Amíg a nyers, festetlen felületen gyönyörűen beszívódott, kiemelve a fa erezetét, addig az akrillal fedett részeket csak kissé besötétítette, de nem fedte le, így a Paisley-minta ugyanolyan szép maradt. A pácolásnak épp ez a lényege, hogy nem fed, csupán színez, meghagyva a fa eredeti erezetét. Ehhez munkálathoz nagy, széles ecset a megfelelő eszköz.

IMG_1640W-487x650.jpg

 

4. A lábak

Utolsó lépésben a lábak átfestése következett. Türkiz árnyalatot kapott, így is kellemes az összhatás, de én nem piszkáltam volna, holott türkiz fanatikus vagyok.

IMG_1753W_1.jpg

 

Forrás: Domestic Imperfection

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy a következőről se maradj le.
Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is!