A süthető gyurmát én már párszor "leírtam", nekem sosem tetszett igazán. Először az ékszergyurma is hidegen hagyott, gondoltam, attól hogy másképp hívják, még nem fog jobban tetszeni, de tévedtem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ékszergyurma már állagra is sokkal kellemesebb, mint a megszokott süthető változat, ráadásul olyan színárnyalatokban kapható, amiket elképzelni sem tudtam. A színek persze keverhetők, de minek, tényleg gyönyörűek az önálló színek is. Kis golyócskákba adagolva csomagolják, így nem kell saccolgatni mennyi kell belőle, ezek tényleg ékszernyi adagok. Jó, hogy gondoltak erre, így sokkal gazdaságosabb, a többi golyó a dobozában marad, nem szárad ki, felesleg meg szinte nem is lesz. Sütése egyszerű, háztartási sütőben, mini szendvicssütőben 15-20 perc a minta méretétől függően.

 

Medál

 

anyagok:

aranyszínű gyurma

fémfüst lap, piros-arany színátmenetes

szilikonbélyegző, indamintás

kaucsuk nyakláncalap

medálvezető, karika

A gyurmát először kicsit átgyúrtam, hogy könnyebben lehessen formázni.  Egy kicsit kilapítottam, majd a szilikonbélyegzőt rátéve kinyújtottam 2-3 mm vastagra. Ha a bélyegzővel együtt nyújtjuk, teljesen egyenletes vastagságú lesz, és a bélyegző nyomata is szebben érvényesül. Ezután óvatosan levettem a medálról a bélyegzőt, vigyázva a mintára. Sütiszaggatóval is ki lehet vágni a medál formáját, de szabad kézzel is, ki milyet szeretne. Most jön a trükk, a varázslat, az egész medálra füstfóliát tettem, és ecsettel szépen rásimítottam. Ehhez nem kell külön ragasztó, beleragad a gyurmába. Gombostűvel a medál felső részébe lyukat vájtam, ide került sütés után a medálvezető. Nagyjából 15 percig sütöttem, majd miután kihűlt, felszereltem a kaucsukláncra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ezüst-türkiz változat kicsit másképp készült, itt a csokibarna és a türkiz gyurmát kevertem egymással, de csak annyira, hogy márványos hatású legyen, majd egy kis lapítás után rásimítottam az ezüstszínű füstfóliát, végül kinyújtottam. Így a fólia szétdarabolódott a felületen, ettől lett ilyen repesztőlakkos hatású.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyurmalelőhely ITT