Fair Isle egy különleges mesesziget, gyönyörű színes kötött mintáival elvarázsol. Ebben a borongós, hűvös téli időben nagyon jól esik egy puhán melengető pulóver, kardigán, sál, sapka, kézmelegítő vagy kesztyű. Ezeket némi gyakorlás után mind elkészíthetjük mi magunk is.

Egy igazi hiánypótló könyvet ajánlok ma, a Cser Kiadó 200 színes Fair Isle kötésminta című könyvét.

A könyv egyértelmű magyarázataival mindenki elsajátíthatja ezt a különleges kötési technikát, gazdag mintagyűjteménye pedig valódi kincs. A Fair Isle minták történetéről is tudunk meg érdekességeket, többek között azt, hogy a tradicionális mintákhoz a gyapjú természetes színét használták. 11 különböző színváltozatú birkát tenyésztettek, az egyes színeket külön nevekkel azonosították. A hagyományos mintáknál a színeket természetes növényi festékkel festették, a kéket indigóval, a pirosat festőbuzérral. A szintetikus festés fejlődésével egyre több színárnyalattal bővül a Fair Isle mintakincs színpalettája.

A könyv lépésről lépésre ad gyakorlati tanácsokat a tervezéshez, a színek kombinálásához, bátorít a kísérletezésre. Segít, hogy szabadon szárnyalhasson a fantáziánk. Kedvcsinálónak néhány hagyományos és igazán modern modell, amelyet a 200 színes Fair Isle kötésminta című könyv tanulmányozása után elkészíthetünk:

Kezdésnek készíthetünk ezzel a technikával nyakmelegítőt. Például ezt:

A technika tökéletesen alkalmas hagyományos és modern darabok készítésére. Ízelítőül néhány igazi csemege:

A Fair Isle minták a legszebben gyapjúfonalból mutatnak, ehhez a Barka oldalán is találhatunk modellt:

A Fair Isle technikához kiválóan alkalmas a Barka Malom, a Kiss The Frog Hood és a Kiss The Frog Mellow fonal. A színek harmonikusan kombinálhatók és a hagyományos színösszeállítások mellett lehetőségünk van egyéni ízlésünkhöz is megtalálni a megfelelő árnyalatokat.

Ha kedvet kaptál, hogy megtanuld ezt a technikát, a Barkában minden eszközt és alapanyagot megtalálsz hozzá.

A Barkában a megszokott, hétfői és szerdai alkalmak mellé állandó hétvégi időpontok is kerülnek a lehetőségek közé azon kötni- és horgolni vágyó vásárlóinkra gondolva, akik nem tudnak hétköznap időt szakítani kedvelt időtöltésük gyakorlására. Így hát a táblázatban jelölt időpontokra szeretettel várjuk jelentkezéseteket, és további specifikus tanfolyam-tematika ötleteiteket, amik gyakorlása, vagy megtanulása okán szívesen ellátogatnátok pár óra erejéig a kicsiny bolt asztala köré.

Kössünk, horgoljunk együtt!