Közkívánatra ma a gyöngyből fűzött virágok elkészítésével ismerkedhettek meg.

gyongyvirag1-32-17_1.jpg

Anyagszükséglet általában virágok készítéséhez:

  • Kásagyöngyök (széles választékban rendelhettek INNEN
  • Rézdrót ∅ 0,25-0,3 mm (INNEN rendelhettek)
  • Kreppszalag (INNEN rendelhettek)
  • Esetleg virágtűző drót

Alapfűzés:

A virágok elemei szembefűző technikával készülnek. Ez azt jelenti, hogy a drót két végét egy sor egy vagy több gyöngyén keresztül szembe fűzzük. A gyöngyök számának növelésével vagy csökkentésével alakítható ki a szirmok egyedi alakja. A kezdő sorban annyi gyöngyöt fűzzünk fel a drót közepére, amennyit a mintaív megad. Ezután a következő sor gyöngyeit a jobb oldali drótvégre fűzzük, majd a bal oldali drótvéget átvezetjük az imént felfűzött gyöngyökön. A külön jelölt szélső gyöngyöket kihagyjuk a szembefűzésből. Ezután jöhet a következő sor. Nagyon fontos, hogy minden egyes átfűzés után húzzuk meg szorosan a drótokat, máskülönben nem lesz elég stabil a virág, és az egyes részek elveszítik a formájukat. A drótok átfűzésekor ügyeljünk arra, hogy ne csavarodjanak meg, vagy ne legyenek rajtuk csomók, mert azon a helyen könnyen eltörnek. A drót hosszúsága nem csak a virág szirmának a méretétől függ, hanem a szár hosszúságától is, hiszen a maradék drótszálakból építhetjük fel magát a szárat is.

gyongyvirag1-32-5.jpg

Szélek megerősítése:

A szirmok és levelek széleit egy különálló dróttal megerősíthetjük, szebb tartást adhatunk vele, és a hézagok is jól kitölthetők az erősebb tartásért beiktatott gyöngyszemekkel.

gyongyvirag1-32-6.jpgAz elemek összekötése szélső gyöngyökkel:

Némely virágnál a virágzat és a levél is több elemből áll, amelyek összekötéséhez a már felfűzött gyöngysorok szélső gyöngyeit használjuk. Először az első elemmel dolgozunk, majd a második elemet is hozzáillesztjük úgy, hogy az első elem egyik szélső gyöngyét és a második elem kezdő gyöngyét összefűzzük. A drótot átfűzzük a legfelső, szélső gyöngyön. Ügyeljünk arra, hogy a gyöngyök a drót közepén legyenek. Ezután a drótnak erre a végére felfűzzük a második sor két gyöngyét, valamint egy szélső gyöngyöt. A drót másik végét szembefűzzük a második soron és az első elem második szélső gyöngyén. Ezután a drót végeit húzzuk meg szorosan. A következő sorok váltakozva ugyanígy készülnek. A kör alakú szirmoknál az utolsó szirmot az első szirom szélső gyöngyével kötjük össze.

gyongyvirag1-32-62.jpg

Az elemek összekötése a szélek megerősítésével:

Két elem összekötésének egy másik módja a szélek megerősítése. Ezt a módszert azoknál a virágoknál alkalmazzuk, amelyek szirmai csillag vagy kör alakúak (pl. nárcisz). Ehhez először megerősítjük az első elem széleit a már ismertetett módon, majd a másik részegységnél csak egy bizonyos pontig végezzük el ezt a műveletet, mert onnantól a már elkészült rész megerősítő gyöngyeit használjuk. A másik oldalon a megerősítést a szirom alsó széléig vigyük végig. Ha az utolsó résszel egy kört vagy egy csillagot zárunk le, akkor az első elem megerősítő gyöngyét használjuk a kör bezárására.

gyongyvirag1-32-72.jpg

A szár elkészítése és megerősítése:

A szár elkészítéséhez egy vagy több virágtűző drótot (vagy akármilyen vastagabb drótot, esetleg hurkapálcát) csokorba fogunk a drótvégekkel együtt, majd kreppszalaggal körbetekerjük. Valamennyi elemet, amelyet a szárhoz csatlakoztatunk, ugyanúgy egy darabon hozzáerősítjük a szárhoz a kreppszalaggal. Ehhez több rétegben lefelé haladva tekerjük körbe a virágtűző drótot. Ezután a szárat a kívánt méretre vágjuk. A drótok vágásához mindig csípőfogót használjunk, mert az olló éle könnyen kicsorbul.

Tulipán

A tavasz egyik jellegzetes virága a tulipán. A fent ismertetett technikával bátran nekifoghattok ti is az elkészítésének.

A tulipán virága két kehelyből áll, amelyhez 3-3 darab szirmot kell készítenünk. Akkor érünk el igazán szép hatást, ha az egyik kelyhet piros, a másikat pedig gyöngyházfényű piros gyöngyökből fűzzük. Mindegyik sziromhoz két 50 cm-es drót szükséges, mivel két részből állnak. Először készítsük el a bal, majd pedig a jobb oldali részt. Ezután erősítsük meg a széleket egy 40 cm-es drótdarabbal, amelyre a szélső gyöngyökön kívül megerősítő gyöngyöket fűzünk fel. Miután a második szirmot is megfűztük, kössük össze az ábra alapján az első szirommal.

gyongyvirag1-32-16.jpg

A harmadik szirmot az egyik oldaláról a második sziromhoz, a másik oldaláról az első sziromhoz rögzítjük. Ezt ismételjük meg még egyszer a másik virágkehellyel is, majd a két kelyhet illesszük elcsúsztatva egymásba. A virág két részét termővel és porzóval erősítjük egymáshoz. A termőhöz egy 25 cm-es, a három porzóhoz pedig egy 30 cm-es drótot használunk.

gyongyvirag1-32-173.jpg

A porzók drótjait felülről lefelé fűzzük át a virágkelyheken és alul csavarjuk össze a végeket. Ezután a fennmaradó részt erősítsük meg virágtűző dróttal. Vágjuk megfelelő hosszúra a virágtűző drótot, és tekerjük körbe kreppszalaggal.

gyongyvirag1-32-172.jpg

A tulipán zöld levelének a fűzését a bal oldallal kezdjük, majd a jobb oldalon folytatjuk (l. ábra). Egy-egy kb. 70 cm-es dróttal dolgozunk. A levél megerősítésénél egy kb. 70 cm-es drótra fűzzünk fel három gyöngyöt levélcsúcsnak. A kész levelet a szár alsó harmadához illesszük, hajlítsuk formára, majd tekerjük körbe kreppszalaggal.

Nárcisz

A tavasz másik slágervirága a nárcisz, ezt is elkészíthetitek gyöngyből. A teljes leírást a képre kattintva nézhetitek meg!

gyongyvirag1-32-15.jpg

A fotóanyag és a szöveg a Gyöngyből fűzött virágok című könyvből Cser Kiadó engedélyével közölve! Minden jog fenntartva! A könyv utolsó példányai még rendelhetők IDE kattintva!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel!

Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhezhogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.