A házigyurmákat imádjuk, számos receptet bemutattam már nektek itt a blogon. Ez a porcelán hatású, hófehér, csillogó és elegáns, selymes, egységes textúrájú gyurma fillérekből elkészíthető, és nincs az a mennyiség, amelyet ne lehetne felhasználni az ünnepi készülődés során. Készüljenek belőle hófehér, csillogó díszek, vagy bájos angyalkák, mind olyan lesz, akár a frissen hullott puha hó, szóval nincs mese, ezt egyszerűen ki kell próbálnotok!
Egy korábbi bejegyzésemben már mutattam nektek ezt a receptet, ideje feleleveníteni az ismereteinket!
Szódabikarbónás süthető gyurma (baking soda dough)
Ez a gyurmafajta a kedvencem, nagyon lelkesen kísérletezek vele jelenleg is. Nagy előnye, hogy hihetetlenül szép, csillogó hófehér gyurma, selymes, egységes textúrával. Nem lehet, nem szeretni, na. A receptje, ahogy említettem is, nagyon egyszerű, és olcsó.
- 1 csésze kukoricakeményítő
- 2 csésze szódabikarbóna
- 1 és 1/4 csésze víz
Elkészítés
Ahogy írtam is, süthető gyurmáról van szó. Viszont ezzel a művelettel legyünk óvatosak, körültekintők. Nekem hagyományos gázsütőm van, ezeknél a szerkezeteknél előfordulhat, hogy megbarnul kissé a művünk, ezért a sütés utolsó szakaszában érdemes résen lenni, és figyelni. Egyébként 160-180 °C-on fél órát ír több forrás is, de ez függ a tárgy méretétől is. Több helyen olvastam, és a gyakorlat is azt bizonyítja, hogy inkább szárítsuk, mint süssük, méghozzá alacsony hőfokon, azaz maximum 80°C-on egy órán keresztül, félidőben megfordítva. Türelmesebbeknek mondom, hogy levegőn is szépen megszárad, de adjuk neki legalább egy napot, és félidőben fordítsuk is meg.
A Napfény illata blogon is megtaláljátok a receptet, néhány hasznos jótanáccsal kiegészítve:
Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.