Rajongok a formára nyírt dísznövényekért, ilyenkor tavasszal gyakran eljátszom a gondolattal, hogy egyszer talán én is elkezdtek nevelni és metszeni egy puszpángbokrot. Ez eddig persze megmaradt a gondolat szintjén, de nem kizárt, hogy egyszer elég türelmem lesz hozzá. Viszont a kertművelés ezen ágát ügyesen átültethetjük a húsvéti dekorációk készítésének világába is.

 

 

A bokrok alapja legtöbbször egy méretesebb hungarocelltojás (vagy más forma). Erre lehet ragasztani vagy tűzni a különböző dekorációs elemeket. Ennek pedig csak a képzeletetek szabhat határt. Általános szabály, hogy érdemes akrilfestékkel adni egy alapszínt a tojásnak, ami ha kilátszik a dekoráció alól, nem feltűnő és zavaró. Textilanyaggal is bevonhatjátok. A kis cserepekbe száraz virágtűző-habot (oázist) tegyetek, ebbe szúrjátok a bokrot tartó hurkapálcát, vagy farudat. Aztán persze a cserepeket, tálakat is lehet picit dekorálni.

1. Papírvirágokkal tűzdelt bokor 

A virágfejekhez rajzoljatok a papírra egyszerű csigamintát és vágjátok ki. A kivágott csigákat egyszerűen csak tekerjétek fel. Készítsétek többfélét, kicsit, nagyot, sok különböző színűt, majd egy nagyobb hungarocellgömbre ragasszátok fel őket, szorosan egymás mellé.

Forrás: somewhat simple

 

 2. Gombokat a tojásra

Aki ismer, az tudja, mennyire szeretem a gombos díszítéseket. És tojáson is milyen jól mutat!

Forrás: Buttons Galore

 

3. Csokibokrok

Csokitojással is lehet díszíteni, az alap pedig gömb alakú is lehet. A kis csokitojásokat célszerű fogvájóval rátűzni az alapra, így gond nélkül le lehet majd szedni, ha meg szeretnétek enni.

Forrás: Sanders on the pike

 

4. Tojástorony

Az alap lehet hungarocellkúp is, rá pedig szalvétával bevont kisebb hungarocelltojások kerüljenek. Az illesztéseket és ragasztásokat fehér műfűvel (papírcsíkokkal) takarjátok el. Egy csinos kehelyben bámulatos asztaldísz.

Forrás: Eddie Ross

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Szalaggal díszítve

Színes, mintás szalagokkal (maradék is megteszi, én az ilyen ötletek miatt teszem el a ruhák címkéjét tartó kis szalagokat is!), masnikkal is hangulatos dísz készíthető. 

Forrás: She's kinda Crafty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Csipkés bokor

Ehhez a projekthez színes papírzsepiket vágjatok kis darabokra, majd ezekkel vonjátok be a gömb- vagy tojásformát.

Forrás: twiggle box

 

7. Csupa kék

Készíthettek emeletes bokrot is. Egyébként gyorsan lehet vele haladni, nem annyira időigényes, mint látszik. Először felragasztjátok a fehér kisebb tojásokat az alapra, majd utána lefestitek kék színnel. Egy régi fogkefét használjatok a tojások pöttyözéséhez. Mártástok barna festékbe, majd rázzátok róla át a festéket a tojásokra. A közökbe dekormohát vagy műfűvet ragasszatok. 

Forrás: Itsy bitsy paper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Kisgyermekeseknek

Végezetül egy ötlet a gyermekeknek/gyermekeseknek is. A tojásokat akár szalvétatechnikával is be lehet vonni (nagyobbaknak), de vásárolhatunk eleve színes tojásokat, amikre alkoholos filccel is lehet rajzolni (kisebbeknek).

Forrás: Michael's 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy a következőről se maradj le.

Ha még több ötletre szomjazol, kövess a Pinteresten is.