Megfigyeltem, hogy nagyon sok olvasóm hódol a harisnyavirág-készítés technikájának, de legalább ugyanennyien kérdeztétek, hogy pontosan hogyan készülnek ezek a csodák. Úgyhogy közkívánatra következzenek a harisnyavirágok készítésének rejtelmei! :)

CIMG6129.jpg

Szükséges anyagok:

  • Krepp harisnyanadrágok (régi, lyukas darabok is jól használhatók!)
  • Textilfesték (áztatós fajta)
  • Vastagabb rézdrót 0,6-0,8 mm (beszerzés ITT)
  • Kreppszalag (beszerzés ITT)
  • Sablonok a hajlításhoz (sütiszaggatók bevethetők e célra)
  • Csípőfogó, laposfogó

outillage-04_040307 (1).jpg

Az alapelv

A harisnyavirágok vázát lágy, ugyanakkor vastagabb drótból hajlítjuk meg, ezekre húzzuk rá az előzetesen megfelelő színűre festett harisnyákat. A drót formázását kézzel is elvégezhetjük, de sablonok segítségével is megoldható. A drótot nagyjából a kétharmadánál formázzuk meg, a maradékot pedig spirálszerűen tekerjük össze (fogó segítségével könnyebb). 

fabrication_1_fleur-01_040307.jpg

A harisnyadarabokat szorosan illeszkedve húzzuk fel a drótvázra. Csomózzuk rá, majd kreppszalaggal vonjuk be a szárrészt. Ez egyenletessé, élethűvé varázsolja, és a elfedi a csomót és a drót eldolgozását.

Így haladjuk sorban, készítsük el a virág minden egységét (szirmok, levelek).

Végül a részegységeket állítsuk össze, a drótokat tekerjük össze, majd kreppszalaggal vonjuk be. A szárat vastagabb, erősebb drótból készítsük.

A harisnyáknál a legjobban a legolcsóbb krepp harisnyák válnak be, mert ezeket könnyű festeni (a festéshez a fehér harisnyák alkalmasak). Használhatunk eleve színes harisnyákat is.

Beszerezhetünk előregyártott műanyag bibét és porzót is, de ezek drótra tekert gyöngyszemekkel is helyettesíthetők!

fleur_finie-02_040307.jpg

ÉS itt egy nagyon hasznos videó is a készítésről:

Képek forrása : fleurs de siam et ailleurs

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel!

Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhezhogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.