A peddignád a hiedelmekkel ellentétben igazán sokoldalú alapanyag, nem csak kosárfonásra alkalmas, hanem különleges karácsonyi dekorációt is készíthettek belőle. Kisebb méretben karácsonyfadíszeket, nagyobb méretben ajtó- és ablakdíszeket, koszorúkat is fonhattok. A peddignád természetes alapanyag, így bármi is készüljön belőle, annak garantáltan nem lesz mű hatása. Így akiket az ünnepek táján is a natúr, természetes dekorációk vonzanak, nekik mindenképpen ajánlom, de persze azoknak is, akik nem tudnak ellenállni a csillivilli, tarkabarka díszeknek (én sem!), mert remekül ellensúlyozza a túlzásokat is.

fonott csillag szalaggal.jpg

Anyagok

Elkészítés

- A csillag vázához 3 mm-es 20 cm-es karókat, a csúcsok kifonásához pedig a  2 mm-es 120 cm-es szálakat használjunk. A munkához kis olló, bármilyen alkalmas kötöző szál (erős cérna, vékony spárga, rafia stb.), a termések rögzítéséhez esetleg ragasztópisztoly, vagy vékony drót szükséges, ha nincs, akkor a kötöző szálat használhatjuk.

Karácsonyi fonott csillag.jpg

Tennivalók:

- Az összes peddignádat 5-10 percig áztassuk langyos vízben.

- A vastag karókból 3-3 db-ot a végeiktől kb. 1 cm-nyire kössünk össze kötöző szállal úgy, hogy két háromszöget kapjunk (1. ábra).

- A hosszú fonószálakból hármat félbevágunk,  majd az így kapott darabokkal kifonjuk a háromszögek csúcsait a következőképpen: a fonószál darab egyik végét beállítjuk a csúcsba, leszorítjuk, majd a szállal nyolcas alakban szorosan körbefonjuk a vázat (2-3. ábra) addig, amíg a fonószál el nem fogy. A szál végét hegyesre vágva és a megfelelő helyen derékszögben kissé „megtörve” a váz belső oldalához, a fonásba beszúrjuk (4. ábra).

Jó tanács: fonás közben a fonószálat mindvégig feszesen tartsuk és a két szélső vázra óvatosan, de hézagmentesen fordítsuk rá. Ha ezen a ponton kissé megtörne, az még nem nagy baj, a kiszálkásodott részeket később le lehet vágni.  A nagyobb törés kiküszöbölésére érdemes kicsit megsodorni a szálnak azt a részét, amelyik pont a fordulóhoz esik. Türelmesek és kitartóak legyünk, ha nem sikerülne az első szállal, akkor vegyük elő a tartalékot.

- Ha mind a hat csúcsot kifontuk, akkor nedvesítsük be újra a háromszögeket, és az 5. ábra szerint óvatosan meggyökkentjük (kissé megtörjük) befelé a karókat, a háromszögek szárainak közepénél. Ezután a két háromszöget tegyük egymásra, és kötöző szálakkal kössük egymáshoz őket a megfelelő pontokon (6. ábra).

- A kész csillagot díszítsük fel valamilyen örökzöld ággal (fenyő, tiszafa, tujaág) úgy, hogy bújtassuk a karók közé őket, figyelve arra, hogy a csillag fonott csúcsai kilátszódjanak. Különféle termésekkel (fahéj, havas éger, bakuli termés,fa csillag, stb.) díszítsük  a fenyővel borított középső részt úgy, hogy ragasztópisztolyt vagy vékony drótot, esetleg  kötözőszálat használunk. A kész csillagot az egyik csúcsára kötött szállal felakaszthatjuk, így adventi ajtó vagy ablakdíszként, de akár karácsonyfa csúcsdíszeként is alkalmazhatjuk.

Ötlet: Ha megszerettétek a peddignáddal való munkát próbáljátok ki a az angyalkát és a harangot is.

Fonott harang kockás szalag kép.jpg

kosárfonó Angyalka kép.jpg

Leírás és fotók: Míves Portékák Boltja

mives_csik_3.jpg

(X)