Az elmúlt napokban többen is érdeklődtetek, a pontos technikáról, hogyan is készül a papírból font kosár. Az apropót egy csodálatos olvasói alkotás, Nyári Mária munkája adta, ámuldozva néztük a kosárkáját, ami a megszólalásig hasonlított a peddignádból fonott testvéreihez. Nem is bonyolult művelet pedig, nézzétek csak!

196472_440280802681104_1114276174_n.jpg

Nyári Mária kosara

A papírkosár készítése végső soron két nagy lépésből áll, elsőként magát a papírvesszőt kell elkészíteni, utána jöhet a fonás. 

A papírvessző készítése borzasztóan egyszerű, és egyúttal remek ötletet is ad az újságpapírok/magazinok újrahasznosításához (hurrá!).

Az ehhez szükséges anyagok:

"Csúnya" újságpapírból vagy színes magazinból is dolgozhattok, ami épp rendelkezésre áll. Első lépésben vágjátok fel 7 cm széles csíkokra. 

PicMonkey Collage1.jpg

Ezután tekerjétek fel a hurkapálcára a képsor alapján. Ami látszik is és lényeges, hogy átlósan tekerjétek, ami viszont nem látszik, de fontos, hogy jó szoros legyen. A végét (de akár a feltekerés közben is néhány pontot) papírragasztóval fixáljátok. Ezután a hurkapálcát ki lehet húzni a csőből.

PicMonkey Collage2.jpg

 A csíkokat toldani lehet, az egyik csík vékonyabb, beragasztózott végét toljátok egy másik csík vastagabb végébe.

rurki-29.jpg

A kész csöveket akrilfestékkel is lekenhetitek, egységes, szép külsőt ad és erősebbé is teszi az alapanyagot.

Forrás: papier maché gallery

És akkor most nézzük a második felvonást, magát fonást.

Először is kell készíteni egy erős alapot. A papírcsövek két vastag és erős kartonalap (pl. triplex karton) közé kerüljenek. A kartonalapokat érdemes bevonni egyszínű papírral (pl.  merített papír), így szebb és erősebb is lesz. Minden oldalra páros számú csövet ragasszatok (esetünkben 6-6 db), ezek lesznek a hagyományos kosárfonásból ismert peddigsínek, a negyedik oldalra kerülő hat cső közül az utolsó lesz egyúttal a fonószál, így ezt a sarokhoz ragasszátok (lásd a képet). Végül ragasszátok fel a a a vastag kartonból készült fedőlapot is.

PicMonkey Collage3.jpg

Most már csak maga a fonás van hátra, ez nem különbözik semmiben a klasszikus kosárfonástól. A sínek között oda-vissza (azaz előtte és mögötte) vezessétek a szálat. A szálat a feljebb ismertetett módszerrel toldjátok, ha elfogy. Ismételjétek a kívánt magasság eléréséig.

PicMonkey Collage4.jpg

Az eldolgozáskor a sínekből megmaradt részeket vágjátok le, csak egy kis részt hagyjatok meg, amivel szépen lezárható lesz a felső sor. A levágott részt ragasztózzátok be, majd egy fogvájó segítségével vezessétek vissza az első sor alá. Amíg megköt a ragasztó, érdemes csipesszel rögzíteni.

PicMonkey Collage5.jpg

papier-basket-junk-art-13.jpg

Én a kész kosarat fényes vagy matt akrillakkal azért átkenném, egyfelől védi a munkát, másrészt meg még jobban megerősíti. 

Forrás: papier maché gallery

És egy kis kedvcsináló gyanánt gyűjtöttem még néhány igazán inspiráló alkotást is a témában.

Small-waste-paper-basket-l.jpg

newspaper-basket.jpg

Decorative-Medium-waste-paper-basket-l.jpg

2387359035_a23ac55485_z.jpg

Szuper ötlet a legvégére! Az alapot szalvétatechnikával is díszíthetitek!

papirfon-2.jpg

Források a képekre kattintva.

További írások a témában:

Trükkök a tökéletes formájú kosarak készítéséhez

Szélek, peremek eldolgozása

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy a következőről se maradj le.
Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is!