Közeleg a tél - s bár a szakemberek véleménye megoszlik a madáretetés helyességéről -, ilyenkor sokan várjuk finom csemegével kertünk/ablakunk/erkélyünk szárnyas látogatóit. Ha nem is szélsőségesen hideg az időjárás (ilyenkor lehet indokolt madáretetéssel beavatkozni a természet rendjébe), egy fontos szabályt mindenképpen tartsatok be: ha elkezditek, tavaszig etessétek is szorgalmasan a kis vendégeket! S persze mi kézügyesek a madáretetőt is magunk készítjük! Ezúttal PET-palackos ötleteket hoztam!

külön-díj-pet-678x1024.jpeg

Az első képen látható gyönyörű darab még tavaly, a Gerlóczy Kávéház pályázatára készült és különdíjban is részesült (erről bővebben a Stilblogon olvashattok). Ha hasonlót készítenétek, palackra egy tágas nyílást vágjatok, majd szalvétatechnikával dolgozzatok rá. Ágakkal, levelekkel díszítsétek. Egyébként személyes kedvencem is ez a madáretető, hasonló kistestvéreit mi is elkészítettük a kislányommal.

letöltés.jpg

Ami fontos egy PET-palackos madáretető készítésénél, hogy mivel a palack meglehetősen könnyű, így nem csak a madarak, de egy röpke szellő is könnyen felboríthatja. Ezért fontos megfelelően kisúlyozni, stabilan rögzíteni, vagy például hozzáerősíteni az ereszhez.

images.jpg

comerdero_pajaros.jpg

Fontos az is, hogy kellően nagy ablaka legyen, illetve, hogy találjanak magunknak kapaszkodót a kis látogatók. Erre alkalmas lehet egy fakanál, de egy egyszerű faág is.

5387052903_8d326a5883.jpg

l_aae858a0-5868-11e2-9d18-f11c8f300010.jpg

A Furdancsos srácok pedig ágnyesedékekből  készítettek egy nagyon pöpec kis madáretetőt, a képre kattintva elolvashatjátok részletesen is!

madar1.jpg

Források a képekre kattintva!

További madáretetős ötletek:

Madáretetők saját kezűleg egyszerűen

Tökös madáretetők

Témába vág egy frissen megjelent kötet Orbán Zoltán, a Madárbarát kert program vezetőjének tollából. A közel 500 fotóval illusztrált könyv lapozgatása során igazán elmerülhettek a madarak csodálatos világában. Ráadásul most nyerhettek egy csitti-fitti távcsövet is. Kukkantsatok bele a könyvbe, katt az alábbi képre!

madarbarat_cser.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy a következőről se maradj le.
Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is!