Mostanában egyre több helyen (pontosabban falon) találkozom épp csak picit eltérő formájú rácsos mintával, ami most nagy divatját éli, és sok lehetőséget rejt. Egyrészt feldobja az egyhangú/egyszínű falakat, másrészt költségkímélő, és ráadásul saját kezűleg is kivitelezhető. Egyedi és keleties hangulatot teremt, mégis tökéletesen illik egy modern környezetbe. és persze nem is kell vele az egész helyiséget beborítani, egy-egy falon épp elegendő, gyönyörűen fog mutatni.

Egy hazai és egy floridai otthonba látogatunk most el, két kreatív hölgy, Judit és Sarah otthonába, munkáikon keresztül fogom bemutatni lépésről lépésre a minta elkészítését.1.jpg

A képmontázsokon Judit munkáját a bal, Sarah munkáját ajobb oldalon láthatjátok.

Egyébként teljesen eltérő a két otthon, színvilágban és stílusban egyaránt, de ez még inkább érzékelteti, milyen tökéletesen illik ez a minta többféle környezetbe is. 

Azért azt előrebocsátom, aki ilyen munkára adja a fejét, annak fel kell készülnie, hogy aprólékos, türelmet és kitartást igénylő feladat elé néz. Judit azt mondta a munka végeztével: "lehet, hogy babrás, de megéri!", mindemellett imád az új hálószobájában ébredni, szóval azért fel a fejjel, nagy kihívás, de lenyűgöző végeredmény.

Kezdjünk akkor az elején, nézzük meg honnan  is indultak a lányok, hogy nézett ki minden a kezdetekkor.

2.jpg

Mintákat kereshettek az interneten trellis pattern vagy moroccan pattern kulcsszóval (Judit is így tett), Sarah pedig a mintát is közkinccsé tette. Tetszés szerint nagyítsátok, majd nyomtassátok ki.

morrocan_pattern.jpg

A mintából sablont kell készíteni vastag kartonpapírra. Judit sablonja elsőre bonyolultabbnak látszik (de csak maximum a kivágásra vonatkozik), utána azzal könnyebb lehetett dolgozni (mondom én...). A sablont sniccerrel (azaz precíziós vagy tapétavágó késsel) vágjátok ki, itt nem lehet hibázni. 

3.jpg

A falra ceruzával rajzolták fel a mintát. Ehhez elengedhetetlen egy vízmérték, Sarah ügyesen rá is ragasztotta a sablonra, Judit pedig egy lézeres eszközt használt.

4.jpg

És akkor ezután kezdődik az igazi kihívás! Ez pedig a festés. Judit akrilfestékből keverte ki a megálmodott árnyalatot, Sarah nem tudom, mit használt, de az akrilfesték mindenesetre kitűnő választás. Ezerféle színt találtok (például itt nálunk is: normál színek, metálos/fémes színek, csillámos festékek), amelyek keverhetők egymással, száradás után tartós, nem kopik és vízálló.

5.jpg

Aztán sok-sok munkával eltöltött óra után már lehet is gyönyörködni a végeredményben!

Juditnál

web__DSC0441.jpg

és Sarah-nál:

DIY_Wall_Stencil_After.jpg

A képek és az ötletek forrása: JUDITU és WHILE THEY SNOOZE

Annyi biztos, rácsmintám nekem is lesz még az idén, és nektek fogom először megmutatni.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy a következőről se maradj le.
Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is!