Zsolt nemrég meglepte édesapját születésnapja alkalmából egy napelemes szökőkút szivattyúval. A kertben már volt egy kisebb medence, amire hamarosan megépült a csobogó is. A viszonylag kis költségvetésű ötlet nagyon is látványos, Zsolt pedig örömmel beavat minket az elkészítés részleteibe is!

3.jpg

Az alábbiakban összefoglalom, hogyan készült a szökőkút. Az elképzelés az volt, hogy napelemes szökőkút szivattyúval és egy vele tömlővel összekapcsolt kaspóval egy kis kerti csobogót építsünk. Ez a mellékelt képek szerint sikerült.

1.jpg

  1. Gödör kiásása a medence számára. Ha éles kavicsos a talaj, célszerű homokot önteni a medence alá/köré.  A medence elhelyezése.
  2. Nálunk a medence már megvolt, ezért csak annyit csináltam, hogy sík lapú ásóval a medence körül 20 cm sávban körbevágtam a földet. Ezután a 20 centis sávon óvatosan végigmentem csákánnyal és kb. 5 cm mélységben kilapátoltam a földet kis kerti lapáttal. Ide kerülnek majd a díszkavicsok.
  3. Ha megvan a medence és körülötte tetszés szerinti széles sáv, akkor ide le lehet fektetni egy réteg geotextíliát a gazosodás ellen. Már csak a medence köré kell önteni a választott díszkavicsot.
  4. A következő lépésben odatettünk a nagy vörös köveket (talán bauxit lehet) a medence szélére. A kövek alatt helyeztük el a napelemes szivattyú vezérlőegységét egy félbevágott 5 literes kannában, amit kifelé lejtettünk, hátha így is beázna (bár a vezérlő IP44-es, bírja az esőt).
  5. A vezérlőegységhez csatlakoztattuk a napelem panelt és a búvárszivattyút. Előbbit le lehet szúrni tetszőleges helyre (vagy falra/korlátra szerelni, adnak hozzá konzolokat). A szivattyú a még üres medence aljára kerül, de az emelőmagasságától függően lehet, hogy kell alá tenni valamit, hogy magasabban legyen. Egy téglát, csempét vagy bármi sík felületet mindenképp kell alá tenni.
  6. A szivattyúra nem a hozzá adott szórófejeket szereltük, hanem egy szilikon csövet húztunk rá. A csövet átvezettük a medence falán kb. 5-10 cm-re a tetejétől. Ehhez egy megfelelő furat kell, ami lehetőleg a majdani vízszint alatt van, de a külső talajszint felett. Ez nem is olyan egyszerű, nekünk se lett tökéletes. A medence falán áthúzott szilikoncsövet a kaspó oldalára fúrt lyukon is áthúztuk. Innentől a bekapcsolt szivattyú a kaspóba szállítja a vizet.
  7. A kaspót be kell állítani a megfelelő dőlésszögbe, amit megint csak nagyban befolyásolhat a szivattyú emelőmagassága. A szivattyú és a kaspó szája közötti szintkülönbség maximum az emelőmagasság lehet (ez kisebb szökőkút szivattyúknál 0,5-1 méter)
  8. Az utolsó lépés a medence feltöltése, a rendszer indítható.

 2.jpg

Mi még tervezünk rakni egy hosszúkás agyag tálat a kaspó alá úgy, hogy a medence fölé nyúljon, és abból folyjon a medencébe a víz. Ez madáritatóként funkcionálna.

4.jpg

Köszönöm Roszjár Zsoltnak a részletes leírást és a fotókat is!