Ruhatárunkat még a nagy hidegek előtt érdemes néhány könnyen elkészíthető színes sállal, nyakmelegítővel felturbózni: egy-két gombolyag fonal kell csak hozzá, és nagyon gyorsan el is készülnek.

IMG_7737_1.JPG

Most jelent meg a Cser Kiadó gondozásában Marie Connolly Kötött sálak, kendők, nyakmelegítők című könyve (ITT megrendelhető!), amelyben rengeteg jópofa divatos holmi leírása található, ezek közül választottam egy csavart mintás nyakmelegítőt, ha van kedvetek, készítsétek el velem együtt, lépésről lépésre.

Először is be kell szerezni hozzá pár dolgot.

Szükségünk lesz 10 dkg fonalra. Olyat válasszunk, amelyiknek hasonlóak a tulajdonságai az eredeti modellnél megadottakhoz. A könyvben lévő nyakmelegítőhöz olyan gyapjúfonalat használtak, amelyből 10 dkg 200 m hosszú, és a 16 szemből kötött kötéspróba 10 cm széles. A Mosó Masa mosható gyapjúból készült, a kötéspróbája 17 szemmel készítve ad 10 cm-t, és 4,5-5 mm-es tűvel köthető, bár rövidebb az eredeti modellnél megadott fonalnál, 166 m 10 dkg belőle. A nyakmelegítőhöz másfél gombolyagot használtam fel.

Szerezzünk be 60 cm hosszú, 5 mm-es körkötő tűt, ez megkönnyíti a munkát, mert a normál hosszúságú körkötő tűknél a kötés megfeszülne és kinyúlna a túl hosszú damilon.

A csavart minták elkészítéséhez segédtűt használunk, amelyre azt a szemet csúsztatjuk, amelyik a mintát adja.

A könyvben lévő leírásban szerepel még zsákvarró tű, de egy, a kötőtűnél vékonyabb horgolótűvel is eldolgozhatjuk a szálakat.

IMG_7791.JPG

Most ismerkedjünk meg a nyakmelegítőhöz használt szemtípusokkal. Ennél a modellnél használjuk a kezdőhurkot, a felszedést, sima és fordított szemeket, elöl és hátul keresztezett szemeket, valamint a lekötést.

A könyv elején lévő Alapok című fejezetben megtalálhatjuk a rajzos leírásokat a kezdőhurok készítéséhez, a szemek felszedéséhez, a sima és fordított szemek készítéséhez és a lekötéshez; a Fonott és csavart minták fejezet elején pedig a keresztezett szemek készítésének menetéről olvashatunk.

 

Ha mindent beszereztünk, a tudnivalókat áttanulmányoztuk, akkor neki is láthatunk a munkának. A nyakmelegítőt körben kötjük. Ez azt jelenti, hogy az elején felszedett szemeket körré kapcsoljuk, vagyis nem fordítjuk meg a kötést a sor végén, hanem az első szembe kötjük a következő sor első szemét, lényegében spirálisan haladunk felfelé.

Szedjünk fel 90 szemet és kapcsoljuk körré. Vigyázzunk, hogy ne csavarodjanak meg a szemek a körkötő tűn. 

01.JPG

02.JPG

03.JPG

04.JPG

A nyakmelegítő szélein bordás minta van, amely 3 sima és 2 fordított szem ismétlődéséből áll. Ezzel a mintával hét kört készítettem, ez adja ki a leírás szerinti 2,5 cm-t. 

A sima szemek készítésénél a gombolyagból jövő fonal a kötés mögött van. A szem jobb kezem felőli szára előtt vezetve a jobb tűt bedugom a szembe, a gombolyagból jövő fonal mögé, majd a fonalat áthúzom a szemen előre. Az új szem már a jobb tűn van.

05.JPG

06.JPG

A fordított szemeknél a fonal a kötés előtt van. A szem jobb kezem felé eső szára mögé vezetem a jobb tűt, hátulról átdugom a szemen, és a gombolyagból jövő fonalat áthúzom vele a szemen hátra. Az új szem a jobb tűn lesz.

07.JPG

08.JPG

09.JPG

Ha mindent jól csináltunk, a sima szemek felett sima szemek, a fordítottak felett mindig fordítottak lesznek.

10.JPG

Hamarosan innen folytatjuk. Addig is kellemes kötögetést kívánok nektek!

Annás

(X)