Az előző nyakmelegítős posztban elkezdtük a nyakmelegítőt és a bordás szegélymintát fejeztük be, innen folytatjuk a kötést.

IMG_7743_1.JPG

Kössünk 2 fordítottat (2f), 1 simát (1s), 4 fordítottat (4f), 1 simát (1s) és 2 fordítottat (2f), majd ezt ismételjük, amíg körbe nem érünk. A csavart mintát a következő körben kezdjük.
Ez a csavart minta azért különösen látványos ezen a ruhadarabon, mert a simán kötött szemeket leemeljük kötés nélkül, így két sornyi magasak lesznek, és jobban kiemelkednek a fordítottan kötött háttérből. A leírásban a leemelt szemet 1l-ként jelöljük. A leemeléshez a jobb tűt a sima szem jobb oldali szára alá bökjük elölről, és átcsúsztatjuk a bal tűről a jobb oldalira, miközben a gombolyagból jövő szál a kötés mögött van. Ezután a szálat előre hozzuk a kötés elé, és fordított szemet kötünk a leírás szerint. Ebben a körben minden sima szem fölé leemelt szemet készítünk, minden fordított fölé fordítottat.

11.JPG

12.JPG

13.JPG

14.JPG

A következő körben elkezdjük a csavarást. Ahhoz, hogy egy szem jobbra vagy balra dőljön, helyet kell cserélnie az előtte vagy utána következővel. A leírás szerint az első csavarásnál balra fog dőlni a leemelt szem (elöl keresztezett = ek). Ehhez a leemelt szemet segédtűre vesszük, és a kötés elé tesszük. A bal tűn lévő következő
fordított szemet fordítottan kötjük. Ezután a segédtűn lévő leemelt szemet visszacsúsztatjuk a bal tűre, majd simán kötjük.

15.JPG

16.JPG

17.JPG

18.JPG

19.JPG

A jobbra dőlő csavarásnál előbb a leemelt szemet kell kötni, mielőtt még az előtte lévő fordított szemet kötnénk (hátul keresztezett = hk). A leemelt szem előtti fordított szemet segédtűre vesszük, és a kötés mögé tesszük. A leemelt szemet simán kötjük. A segédtűn lévő fordított szemet visszacsúsztatjuk a bal tűre, majd fordítottan kötjük.

20.JPG

21.JPG

22.JPG

23.JPG

A leírás szerint haladva fokozatosan eljutunk oda, ahol a leemelt szemek egymás mellé kerülnek.

24.JPG

25.JPG

A kötést innen folytatjuk, addig is jó szórakozást!

Aki lemaradt sorozatunk első részéről, IDE kattintva felveheti a fonalat.

Annás