Egy héttel ezelőtt ott hagytuk abba a nyakmelegítő készítését, ahol a három leemelt sima szem egymás mellé kerül. Egy kissé bonyolultnak tűnő szemkombinációval megcseréljük ezeket a szemeket: a jobb oldali átkerül bal oldalra (ez a szem lesz a munka színén), a bal szélső átkerül a jobb szélre (ezt a szemet vezetjük leghátul), a középső pedig marad középen. Kezdjünk is neki.

IMG_7743_2.JPG

Vegyük segédtűre a jobb oldali (soron következő) leemelt szemet, és tegyük a munka elé. Ezután a bal tűn maradó középső sima szem mögött vezetve a jobb tűt, kössük simán a bal oldali sima szemet, de ne csúsztassuk le a bal tűről, mert magával sodorná a középső szemet is. Így most a bal oldali szem alsó (előző sorban lévő) része a bal tűn van, a felső (ebben a sorban lévő) része pedig a jobb tűn. Kicsit feszül a fonal, de ez nem gond, csak figyeljünk, hogy ne csússzanak le a szemek a tűről. 

26.JPG

27.JPG

28.JPG

29.JPG

Most kössük simán a bal tűn lévő következő, azaz középső sima szemet, ezután pedig húzzuk ki a bal tűt a bal oldali sima szemből. A segédtűről a sima szemet csúsztassuk a bal tűre, majd kössük simán. Készen is vagyunk a modell legbonyolultabb szemkombinációjával.

30.JPG

31.JPG

32.JPG

33.JPG

34.JPG

35.JPG

36.JPG

Kössünk egy sort, a fordított szemeket fordítottan, a sima szemeket simán átemelve. Ezután az egy mintaegységben lévő három leemelt sima szemet távolítani kezdjük egymástól. A jobb oldalit jobbra dőlő csavarással kötjük. A középső leemelt szemet simán kötjük…37.JPG

38.JPG

39.JPG

… a bal szélső sima szemet balra dőlő csavarással kötjük.

40.JPG

41.JPG

42.JPG

43.JPG

Kössünk tovább a leírás szerint. A 18. sorban elérünk ahhoz a ponthoz, ahol a mintaegység szélső sima szemei ismét irányt váltanak, a jobb szélsőt balra dőlő csavarással kell kötnünk…

44.JPG

45.JPG

46.JPG

47.JPG

48.JPG

… a középsőt simán, a bal szélsőt pedig jobbra dőlő csavarással.

49.JPG

50.JPG

51.JPG

52.JPG

53.JPG

Innentől ismételjük meg az első 18 sort, majd készítsük el a leírás szerint a 2,5 cm-es bordás szegélyt, ami 7 sor ezzel a fonallal. Lazán kössük le az utolsó sort. Vágjuk el a fonalat, és dolgozzuk el a fonalvégeket. Ez azt jelenti, hogy a kötés fonákján tűvel vagy horgolótűvel a szálvégeket óvatosan a munka belseje felé vezetjük a fonákoldali szemek szálaiba öltve. Ne húzzuk meg a fonalat, hagyjuk lazán, hogy ne ráncolja össze a kötést, és arra is vigyázzunk, hogy ne öltsünk át a munka színére.

IMG_7737.JPG

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy belebújjunk az elkészült nyakmelegítőbe és esetleg kössünk még ilyet más színből is.

Jó munkát!

Annás