A Facebookon már ti is egyre többször találkozhattok a Pinterest nevével, de vajon tudjátok-e, mire jó és mennyi előnye van?

 

 

Mi ez?

Elég nehéz pár szóban, érthetően összefoglalni, hivatalosan talán virtuális üzenőfalnak vagy képgyűjteménynek lehetne nevezni, de én inkább inspirációs falnak nevezném. A fejlesztők a hagyományos parafa táblákra rajzszögekkel feltűzött papírfecnik hangulatát próbálták megteremteni, és ténylegesen is erről van szó, de mindez a virtuális térbe átültetve. Valahol az olvastam, hogy egy olyan közösség ez, amely képek útján köti össze a világot. 

Alapok:

Felhasználóként tematikus táblákra rendezhetjük a nekünk tetsző képeket, ehhez pedig bármilyen forrásból gyűjthetünk anyagot (internet, a saját merev lemezünk, illetve a Pinteresten található gyűjtemények). A képeket a kitűzhetjük (pinnelhetjük) a tábláinkra (boards). A táblák száma végtelen, saját magunk nevezhetjük el, sorolhatjuk be különböző témakörökbe. A Pinterest felhasználói egyetlen nagy közösséget alkotnak, így természetesen láthatjuk másik tábláit, és a nekünk tetsző képeket néhány kattintással át is tűzhetjük a saját tábláink egyikére.

Miért jó?

Ha még eddig nem kaptatok volna kedvet, megpróbálom összefoglalni a további előnyöket is.

Követhetsz embereket (vagy akár csak táblákat is!), ebből következik, hogy titeket is követhetnek, áttűzheted vagy csak szeretheted (igen, itt is lehet lájkolni!) mások képeit. Így szépen fokozatosan kialakul körületted egy inspirációs közösség, ahogy megtaláljátok a hasonló érdeklődési körű embereket. Számomra ezzel meg is szűnt a könyvjelzőmentés időszaka (egy idő után képtelen voltam áttekinteni), hiszen minden nekem tetsző dolgot egyszerűen kiteszek az arra fenntartott táblára.

A Pinterest egyik legnagyobb előnye, hogy nem csupán a képet őrzi meg, hanem a képre kattintva a forrást is (ezért nem könyvjelzőzök tovább). Azaz emlékeztetőként használhatjátok a tárolt információkhoz.  

Pinnelés (kitűzés):

Nagyon egyszerű. A könyvjelzősáv eszköztárába be kell húzni egérrel a 'Pin it' gombocskát. Ezután ahol megtetszik egy ötlet, egy kép, egy recept, egy könyv vagy bármi, csak rá kell nyomni a erre a gombocskára, és máris választhattok, hogy melyik táblátokra tűzitek ki.

 A kép forrása: scrapbook.hu

Regisztráció:

Az oldalra meghívóval lehet regisztrálni, a nyitóoldalt felkeresve rögtön ezt ajánlja fel egyébként. Nekem másnapra megérkezett, van akinek pár óra, de van akinek több nap alatt. Tehát ez kicsit változó, de ha van már Pinterestes ismerősötök, tőle kérhettek meghívót, így nem kell várakozni. Fontos még, hogy a profilodat Facebookon vagy Twitteren keresztül tudod létrehozni. 

Színes Ötletek a Pinteresten:

Hogyha kedvet kaptatok, ne késlekedjetek, kapcsolódjatok be ti is a képgyűjtők világába.

Mostantól a blogot is megtaláljátok a Pinteresten, így bátorítok mindenkit, hogyha egy kis inspirálódásra, kreatív ötletekre, és lenyűgöző képekre vágytok, csatlakozzatok ti is követőinkhez! A Színes Ötletek blogon bemutatott saját készítésű munkáimat külön táblára gyűjtögettem (és gyűjtögetem még most is), ezt ide kattintva nézhetitek meg.

Ezt erre a képre kattintva meg is tehetitek:

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyébként a blog jobb oldali sávjában, a Facebook-doboz felett is megtaláljátok ezt az ikont.

Továbbá minden bejegyzés végén megtalálható a 'pin it' ikon is, tehát közvetlenül a blog felületéről is tűzhettek a tábláitokra nektek kedves és hasznos ötleteket.

A blog Facebook oldalára is beágyaztam egy Pinterest menüpontot, a bal oldalon találjátok, így akár a Facebookon is csemegézhettek a kreatív ötletek között. 

További hasznos tippeket találtok a Pinterest használatához itt és itt.  

Happy pinning!