A pirográf egy olyan kézműves eszköz, amellyel égetett mintákat készíthetünk kezeletlen fára, bőrre és parafára. A különböző, cserélhető fejekkel pontokat, vékony vonalakat, íveket, feliratokat mintákat készíthetünk. Kell hozzá némi kézügyesség és türelem, de csodákat művelhetünk vele, nagyon hasznos, sokoldalúan használható kis eszköz!

Használata:

Először rajzoljuk fel ceruzával, vagy másolópapír segítségével másoljuk rá az égetni kívánt mintát a felületre. Ez a kezdők munkáját nagyon megkönnyíti, de a rutinosoknak is nagy segítség. A Színes Ötletek webshopban forgalmazott pirográf 9 különböző fejet tartalmaz, amely széleskörű dekorációs lehetőségeket tár elénk. A különböző fejekkel pontokat, vékony vonalakat, feliratokat készíthetünk. Válasszuk ki a fejek közül a legmegfelelőbbet, majd csavarjuk rá a pirográf csúcsára. Csatlakoztatás után a fej 3-4 perc alatt melegszik fel kellő mértékben. Ezután a pirográfot használva égessük bele a mintát a felületbe. Vigyázzunk arra, hogy a forró pákarészhez ne érjünk hozzá, mert égési sérülést okozhat! Munka közben az eszközt a csomagban található kis támasztékra helyezve, hőálló alátéten tároljuk, amikor éppen nem használjuk. A fejet időnként meg kell tisztítani.

A pirográfot kezeleten fára használjuk, a lakkozott, festett felületeken megolvasztja a festéket/lakkot, és ez nem csak csúnya de büdös is lesz. Első használat előtt érdemes egy darab lécen kísérlezetni, megismerni az eszköz tulajdonságait, használatát, működését. Határozott mozdulatokkal dolgozunk, és néhány másodpercig a felületen tartva a fejet. De ne tartsuk túl sokáig a díszítendő felületen az eszközt, mert könnyen túlégeti a fát, és elmaszatalódik a minta.

Pedig a pirográffal készült alkotások egyedi, különleges darabok, lágy, meleg hatást keltenek. A vonalak diszkréten simulnak a fa erezetébe, a kézi technológiának köszönhetően pedig azonnal látható, hogy nem sorozatgyártásban készült darabról, hanem egy egyszeri és megismételhetetlen alkotásról van szó (smithsys). Az így díszített tárgyak otthonunk megbecsült darabjai lehetnek, ajándéknak is tökéletesek.

A YouTube-on is rengeteg oktatóvideót találtok a témában (pyrography for beginners). Érdemes nézelődni!

Most pedig nézzünk néhány inspiráló, szemet gyönyörködtető darabot:


Források a képekre kattintva!

A Színes Ötletek webáruházban forgalmazott termékünk 9 cserélhető fejjel, alátéttel megrendelhető a képre kattintva! 

Ajánlom figyelmetekbe a Cser Kiadónál jelenleg futó, faanyagokkal és azok feldolgozásával kapcsolatos könyvakciót!
A barkácsolók a faanyagok fajtáiról, megmunkálásáról, felületkezeléséről egyaránt találnak olvasnivalót,  a művészetkedvelő olvasók pedig megtalálják a kínálatban a bútor- és faművességgel kapcsolatos köteteket is.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy a következőről se maradj le. 
Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is!