Úgy alakult, hogy Mikulka Ferinek, a blog vendégszerzőjének és nekem pont egyszerre jelent meg új könyvünk, és a tiszteletpéldányokért menet egymásba botlottunk a kiadóban. Egy rögtönzött kis traccsparti keretében azonnal sztorizgatni kezdtünk, és örültem, hogy csupa jó hírt hallok.

 

Mesélte, hogy van a belvárosban egy nagyon helyes kis bolt, a Kézművek Galéria, ahol az általa eddig készített dolgok is megvásárolhatók. Annyira lelkes volt, hogy öröm volt hallgatni, így született az ötlet, hogy inkább az ő szavai beszéljenek helyettem, én amúgy is nagyrészt csak kérdeztem, bólogattam, hallgattam és vigyorogtam. 

Csak úgy csillog a szemed, miközben mesélsz, mitől olyan fontos ez a Galéria, azon kívül, hogy eredeti Miku ékszereket kaphatunk ott?

-          Ott dolgozik a művészeti tanulmányai mellett egy csodás hölgy, Horányi Kinga, akivel beszélgetéseink során rájöttünk, hogy sok-sok dolog van amiben hasonlít, és van olyan, amiben különbözik a látásmódunk. Mindkettőnknek előnyös, ha másként látunk meg bizonyos anyagokat, formákat. Örülök annak is, hogy ezeket az eltérő értelmezéseket könnyen, gyorsan, és a másik számára is érthetően, elfogadhatóan át tudjuk adni. Számomra már-már bizseregtető, hogy ennyire inspirálóan hat rám a személyisége, és, csak hogy teljesen kerek legyen a történet, hamar rájöttünk, hogy ez az inspirációs dolog kölcsönös. Így közösen hoztunk létre a Tulipán Műhelyt, hiszen bár nem lehetetlen, de egyre nehezebb ma már bármit is egyedül sikeresen végigvinni, ami az alkotói tevékenységre szerintem fokozottan érvényes.

És mégis, hogyan indultatok el? Mivel kezdtétek a közös munkát?

-          Ami mostanra már kézzel fogható, az a közös képeslap sorozatunk. Ezek Kinga festményeiből, valamint az én fotógráfiáimból készültek. Ezután készültek el az első közös tervezésű és készítésű fülbevalók. De folyamatosan megyünk tovább, készülnek az újabb tervek, és a honlapunkra – www.tumu.hu - természetesen minden új darab felkerül. Nem gondoljuk azt, hogy minden héten kitalálunk egy teljesen új, eleddig ismeretlen ágazatát a kézművességnek, a képzőművészetnek, de törekszünk arra, hogy ránk jellemzően próbáljunk egyediek lenni.

 
 
 Határ a csillagos ég? Ismerlek, nem tudsz leállni...
 

-          Ami még biztos: olyan szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy a Galéria tulajdonosai - akik valóban nem a hagyományos értelemben vett kereskedők, hiszen szívből fakadva, lelkesedésből teszik a dolgukat - teret engedtek  kézműves foglalkozásoknak is. Ékszerkészítés fémből, üveggyöngyökből, csomózásos technikával, gyöngyszövéssel, különböző dísz- és használati tárgyak készítése megbolondítva decoupage technikával, akkor a mi kedvencünk, az újrahasznosított tárgyak, amikből nem is gondolná az ember, hogy mi mindent ki lehet hozni. Már az ünnepekre gondolva október 24-től indulnak a foglalkozások, hiszen más jelentése van a személyre szabottan, magunk által elkészített meglepetéseknek. Jelentkezni pedig személyesen, vagy e-mailben, vagy telefonon, vagy a Facebookon megtalálható Kézművek Galéria oldalon lehet.

...

A beszélgetés még hosszasan folytatódott tovább, de úgy gondolom, a lényeget sikerült kiemelnem. S miért osztottam most meg veletek mindezt? Egyrészt szeretek (és igyekszem is) hírt adni értelmes, ötletes kezdeményezésekről, másrészt pedig a hamarosan a Színes Ötletek webáruházzal közös játékunkban (...nemsokára) Miku ékszert lehet majd nyerni, úgyhogy kövessetek továbbra is.