A só-liszt gyurmázás sokkal több lehetőséget rejt, mint amire óvodáskorunkból emlékezhetünk. Ajánlom nektek is, mert egyrészt pillanatok alatt össze lehet dobni házilag, másrészt egészen komoly, "felnőttes" dolgokat is ki lehet belőle hozni, én egyre jobban szeretem! Eljött az ideje, hogy  megdézsmáljuk a gyerkőcök készletét!

  

Az alaprecept igazán egyszerű, fél pohár só, fél pohár víz, és egy pohár liszt. Ehhez lehet még adagolni 1-2 evőkanál olívaolajat (ettől kevésbé morzsolódik), de valahol olvastam, hogy glicerint is lehet olaj helyett használni. Az egészet robotgéppel a legegyszerűbb összedolgozni.

mixing-bread-dough.jpg 

 Ezután -akár egy normál tésztát- nyújtani kell igény szerint.

rolling-dough-for-ornaments.jpg

 

Karácsonyfadíszekhez valóban a legkézenfekvőbb megoldás a sütiszaggató, különösen, ha ilyen vagy hasonló csodák vannak az ember lányának birtokában:

cutting-out-dough.jpg

 

Nekem a jelenlegi készletem három girbegurba pogácsaszaggatóból, illetve néhány használhatatlan műanyag formából áll (ez utóbbiak minden évben megtalálnak női magazinokhoz csomagolva), de határozott célom, hogy idén be fogok szerezni pár használható és formás darabot.

A sütés előtt még van egy fontos teendő, ne felejtsünk el lyukat szúrni a későbbi akasztáshoz. Ehhez egy szívószál tökéletes.

A sütés ideje eléggé változó lehet, a kisebb és vékonyabb darabok előbb kiszáradnak, vaskosabbaknak órák kellenek. Az apróbb darabok a fűtőtesten is kiszáradnak.

Dekorálni is lehet, filctollal, akrilfestékkel, lakkal, csillámporral, ízlésünk és kézügyességünk szerint.

A só-liszt gyurma egyetlen hátránya szerintem, hogy száradás közben sokszor bereped, és bármilyen finom sóból készül, azért kissé szemcsés maradhat. A levegőn száradó modellezőanyag tökéletesen egységes, nem reped (tuti, mert használom ezt is), és gyönyörű hófehér. Ünnepeket táján azért meg szoktam kockáztatni egy csomaggal, visszacsomagolva eláll, nálam sosem nem száradt ki, farsangkor meg úgyis felhasználom a maradékot!

decorating-salt-dough-ornaments.jpg 

Forrás: Katy Elliott

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon is!