Süthető gyurmából nagyon sokféle dolgot készíthetünk, erre már sok jó példát láthattatok itt a blogon. Karácsony közeledtével sem érdemes elpakolni, hiszen karácsonyfadíszek készítéséhez is kiváló alapanyag.

1.jpg

A FIMO gyurmacsalád a legjobb minőséget képviseli, már többször ajánlottam is nektek, én is ebből a márkából garázdálkodok itthon.

Néhány fontos tudnivaló a süthető gyurmáról és a gyurmázásról:

 A FIMO gyurmákból többféle termékcsaláddal is találkozhattok az üzletekben. A Classic és a Soft család között annyi a különbség, hogy Soft lágyabb, puhább, a Classic keményebb. Felhasználástól függően válasszatok, mert a lágy gyurma például nehezebben szeletelhető. Az Effect családban különlegesebb típusokat pl. csillámos, átlátszóra süthető (translucent), vagy sötétben világító gyurmakülönlegességet is megtalálhattok.

PCStockingT.jpg

Formázás:

A gyurmát használat előtt alaposan át kell gyúrni. Kezdetben kemény, repedező, de ne ijedjetek meg, ez normális. Fontos tudni, hogy a gyurma fog! Kezet is, illetve a munkafelületet is. Többeknél bevált, ha alufólián vagy sütőpapíron dolgoznak.

A formázáshoz bármilyen segédeszközt bevethettek, ami kéznél van. Fogvájó, manikűrkészlet, sütiszaggatók stb.  Léteznek szilikonformák is, ezek nagyban megkönnyítik a munkát, pláne, ha egy fazonból többet is készítenétek. A gyurmán minden apró kis részlet látszódni fog, ezt már a formázásnál érdemes figyelembe venni (mindig sima, egyenletesen munkafelületen dolgozzatok). Az ujjlenyomat is, bizony. Ezt sütés után csiszolópapírral eltüntethető.

Szilikonformák:

 

Sütés:

Előírás szerint 120 °C-on maximum 30 percig süssük. Hagyományos, régifajta nem hőfokkijelzős gázsütőben (mint az enyém is) csakis a legalacsonyabb fokozatot válasszátok (ez is sok lesz), és érdemes kitámasztani egy fakanállal a sütő ajtaját is. Nem minden formát kell 30 percen át sütni, a kisebb daraboknak arányosan kevesebb idő  is elegendő lesz!

stocking squirrel.jpg

A lyukakat, furatokat mindig a sütés előtt készítsétek el. A fémalkatrészeket süthetitek együtt a gyurmával, de sütés után ajánlott ragasztóval is megerősíteni.

mini ornament3.jpg

mini ornament1.jpg

És most pedig következzen néhány inspiráló ötlet az alkotáshoz:

subtle-details-lil-decor.jpg

subtle-details-lil-decor-02.jpg

100_1947.JPG

20121115-222406.jpg

shimmering_star_snowflake_polymer_clay_christmas_ornament_13588734.jpg

sculpey-clay-ornaments.jpg

3.jpg

2.jpg

e4fcbbcc098985c90b2fbb078a65be8a.jpg

Források a képekre kattintva!

További hasznos ötleteket találtok az Art-Export oldalán is!

Csatlakozzatok a Hobbyművész követőihez a Facebookon!