Amikor néhány hónapos volt a kislányom, teljesen be voltam zsongva, hogy talp- és kézlenyomatot készítsék a csöpp kis kezecskékről és lábacskákról. Eléggé ledöbbentett, hogy mennyire drága egy-egy ilyen készlet, jó, tudom, ilyenkor semmi sem drága, de kicsit azért pofátlannak találtam a 3-4000 Ft-os árakat. Akkor találtam egy szuper ötletet, szinte ugyanez volt, mint amit most megmutatok, csak ott növényekről vettek hasonlóképpen lenyomatot. Most megtaláltam mindezt babakezes, -lábas kiadásban is.

Mahogany_Baby_Foot_smaller_jpg.jpg

Anyagok:

  • Modellgipsz
  • Műanyag tál
  • Homok

DSCN0892.JPGMi nem kereteztük be a végén a lenyomatot, így nem is vesződtünk különösebben azzal, hogy mibe öntsük ki (milyen keretbe fog pont passzolni), egy egyszerű, alacsony peremű szögletes tálat használtunk, talán mirelit lasagne volt benne eredetileg. Szóval, csak bátran, tényleg bármi megteszi, ami kéznél van.

sand_in_box.JPGA tál aljára szórjatok nedves homokot, olyan állagúra lesz szükség, amibe jól bele lehet nyomni egy tappancsot vagy mancsot, úgy, hogy szép nyomot hagyhasson.

spread_sand_web.JPGA homokot pár centi vastagságban terítsétek el, hogy mélyebb nyomatot lehessen készíteni. A felszínét egyengessétek simára (babakonyhás sodrófa jól jöhet).

childs_hand.JPGEzután következhet a tapicskolás.

plaster_hand_web.JPGA lenyomatba öntsetek modellgipszet (keverési arányt lásd a csomagoláson).

spread_plaster_web.JPGÖntsétek fel teljesen a tálat/keretet. Figyeljetek rá, hogy a gipsz vízszintesen terüljön el (lehet terelgetni picit spaklival). Hogyha nem keretbe kerül, még ilyenkor, a folyékony gipszbe kell süllyeszteni a leendő akasztót (pl. egy drótdarab). Hagyjátok egy éjszakát száradni.

Forrás: pressions.com

A kész lenyomaton a homok egyedi szemcsés mintázatot hagy, ez külön sármot kölcsönöz az egésznek. A beleragadt homokot le lehet söpörni a felületről, de maradhat belőle rajta is, mindkét megoldás jól néz ki. Ha a lenyomat mellett a homokba nyomtok egy-egy kagylót vagy csigát, az beleragad majd a gipszbe is, és így vidám tengerparti hangulata lesz a képnek.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy a következőről se maradj le.
Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is!