Az építészetben már több ezer éve is használtak különböző átlátszó anyagokat az ablaknyílások elfedéséhez. Az ókori Rómában a kő- vagy márványlapok apró nyílásait átlátszó alabástrom és csillámpala lapocskákkal fedték, de használtak kicsi üvegdarabokat is. Nagy Károly idején hatalmas fejlődésnek indultak a művészetek. A kor ízlésének megfelelt minden fénylő, csillogó anyag, és köztük egyre nagyobb szerepet kapott a színes üveg.

evszakok_rb_500x400.jpg

Magyarországon 1475-ben alakult meg az első üveges céh, amelyet drágakőcsiszolókkal, festőkkel, társművészekkel hoztak létre az üvegesmesterek. Az 1867-es kiegyezést követően az üvegművészet példátlan fejlődésnek indult, köszönhetően a nagyarányú fejlesztéseknek, amelyek keretében sorra épültek a kulturális és gazdasági életet reprezentáló paloták. Ebben a munkában kapott előkelő helyet az üvegművészet.

449px-Stände_Amman_Der_Glaßmaler.png

A könyvben nyomon követhetjük ennek a mesterségnek a mai napig tartó történetét, fejlődését és híres termékeit. Részletesen megismerkedhetünk kortárs üvegművészeink rendhagyó munkáival. A legapróbb mesterfogásait is megtanulhatjuk a történelmi épületekben lévő színes üvegablakok helyreállításához szükséges munkáknak, anyagoknak és szerszámoknak.

26.jpg

Azoknak is sok élményt ad a könyv, akik csupán gyönyörködni akarnak egy-két híres európai épület üvegablakaiban.

A könyv most kedvezménnyel rendelhető webáruházunkban a készlet erejéig (részelek a képre kattintva):

uvegmuveszet_szow.jpg