Nagyon régen festettem már tojást, olyan igazi hagyományosat. De gondoltam, az idei húsvétot úgyis itthon töltöm, akár kísérletezhetnék is. Arra még halványan emlékeztem, hogy a vöröshagyma héjával gyönyörű barnás árnyalatokat érhetek el, de ennél azért többre vágytam. Nekiálltam hát a keresgélésnek, és nagyon meglepődtem, mert arra nem számítottam, hogy akár ilyen csodálatos színeket is elérhetek növényi festéssel.

 

 

Leginkább ez a szépséges kék szín ejtett rabul

Meg ezek a pici levélkékkel készített motívumok.

Gondolkodtam is, hogyan kellene kivitelezni, és a Színes Ötletek blogon rá is leltem a megoldásra. Itt bemutatják a berzseléses, vagy más néven levélrátétes díszítés technikáját, ami nem csak mutatós, hanem még igazán egyszerűen megvalósíthatónak is látszik. 

Aztán kicsit elkalandoztak a gondolataim... Az első kép nagyon emlékeztetett valamire. Nem is kellett sokáig töprengenem, hamar megtaláltam ezeket a növényi festéssel készült gombolyagokat.

Végigolvastam Annás minden fonalfestős kalandját, meg persze csodás, inspiráló fotókat is nézegettem. Ezek a finom színek teljesen levettek a lábamról.

Természetesen az indigóval festett sötétkék továbbra is a szívem csücske.

És persze nem tagadhatom, elbűvöl, hogy a szivárvány minden színében pompázó fonalakat tudnak készíteni azok, akik ismerik a festés minden csínját-bínját.

Ha ti is megfertőződtetek, javaslom, szerezzétek be Kemendi Ágnes Festés növényekkel c. könyvét. Nem csak az található meg benne, hogy melyik növény milyen színt ad, nem csak a technikákat mutatja be. Olvashatunk a festés történetéről, a felhasznált anyagokról is, a fényképek pedig tovább erősítik azt az elhatározást, hogy mindenképpen próbáljuk ki ezeket a technikákat, mert csodás dolgokat készíthetünk.

Ó, és azt mondtam már, hogy nem csak tojást és fonalat festhetünk, hanem akár selyemkendőket is? :)

Barkánál találtok festhető fonalakat is, de bármilyen fehér vagy natúr színű, nem műszálas fonallal érdemes próbálkozni, ha fonalat festenétek.

Jó kísérletezést!