Az aprólékosan kidolgozott velecei maszkokat csupán nézegetni is öröm, és én nem is tudok ellenállni nekik. Finom, kecses formák, lenyűgöző minták, pompázatos tollak, ragyogó színek, ruccanjunk le -még ha csak gondolatban is- egy kicsit Velencébe és nézegessünk klasszikus maszkokat.

 

A karnevál gyökerei egészen a ókori Dionüszosz-ünnepekig nyúlnak vissza, ez az ünnep rendíthetetlenül vészelte át a középkor komor századait, diadalmasan virágzott a
reneszánsz és a barokk idején is. Engem leginkább maga a maszkkészítés érdekel, ez pedig Velencében a mai napig elismert szakma. A maszkkészítő mesterek merítenek a görög színházi maszkokból, a commedia dell' arte karaktereiből, a nagyurak divatos viseletéből. Meseszerűek, titokzatosak és elbűvölők, mint maga a város, ahol születtek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik legismertebb forma: bauta maszk

Ennek a félálarcnak az előnye, hogy kényelmes, hiszen viselője ehet-ihat kedvére a karnevál idején, miközben inkognitóját is megőrzi. 

 Egy másik tipikus velencei maszk a pestisdoktor

 A pestisdoktor maszk a velencei pestisjárvány idején viselt védőöltözet emlékét őrzi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Harlequin jellegű maszkok
 
A Harlequin maszkok tradicionálisan fekete és piros színűek, Harlequin a Commedia dell’arte jellegzetes figurája.

 

 

 

Columbine jellegű maszkok

A Columbine maszkok általában ezüst- vagy aranyszínűek, tollakkal és kristályokkal díszítik, jellegzetességük, hogy szemmaszkok, azaz az arcot csak félig takarják. 

Egyébként nem olyan nagy ördöngösség saját kezűleg velencei hatású maszkot készíteni, fontos viszont a megfelelő alapanyagokat használni egymással harmonizáló színekben, és tudnunk kell, mi mire használható. Melyik festékkel milyen hatást érhetünk el, milyen madártollat válasszunk, illetve milyen kiegészítőkkel (csipke, zsinór, strasszkő) dobjuk fel a munkánkat. Mindezekben szeretnék nektek segítséget nyújtani, így a következő héten csupa álarckészítéssel kapcsolatos fortélyt fogok megosztani.

Farsangi készülődéshez kellékeket és a felhasználásukkal kapcsolatos további kreatív ötleteket találtok ezen az oldalon.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez.