Ebben a bejegyzésben megismerkedhettek a stílus alapvető jellemzőivel, és megtudhatjátok, hogyan varázsolhattok decoupage technika segítségével nosztalgikus hangulatúvá egy kisbútort.

lorihanson-1024x680.jpg

Mit is jelent pontosan a vintage?

Vintage stílusúnak a 20-as évektől a 70-es évek közepéig viselt öltözékeket, kiegészítőket és lakberendezési tárgyakat nevezzük, de ne keverjük össze a retro stílussal, ez utóbbi a 70-es évek közepétől a 90-es évekig viselt holmikat jelenti. A lakberendezésben ez a nosztalgikus irányzat nyugodt környezetet teremt, a tárgyak sokszor csak réginek tűnnek, azonban lehetnek teljesen újak is. A bútorok jellemzően világos színűek, visszafogottan díszítettek. Ez az irányzat számos stílus jegyeit viselheti magán. Az ide sorolható tárgyakat, kiegészítőket nem lehet egy katalógusból lemásolni – jó adag kreativitás szükséges a melegséget árasztó hangulat kialakításához. Régi fényképek, grafikák, akvarellek is a stílus fontos kiegészítői, illetve jellemző még a holmik eredeti funkciójától eltérő használat (pl. régi székből éjjeliszekrény).

Forrás: vintage box factory

Magával a bútornak a felújítását most nem részletezném, de sok-sok hasznos tippet kaphattok ebben a témában Szentgyörgyi Kata blogján. Én most a decoupage-os díszítésre helyezem a hangsúlyt, ezt szeretném részletesen bemutatni.

french-desk-chalk-paint-redo-by-vintage-charm-restored-1-1024x767.jpg 

Amire szükség lesz

  • Decoupage ragasztó
  • Scrapbookpapír (scrapbookpapírért nézzetek körül a Színes Ötletek webáruházban, sokféle témában, gyönyörűséges darabokat találtok már 170 Ft/db-tól)
  • Csiszolópapír, ecset

decoupaging-1024x680.png

 A már végleges színűre festett bútorra (fiókra) fogunk dolgozni. A fogantyút - ha van - természetesen csak a munka végén kell majd a helyére csavarozni. A felületet, ahová a papírdíszítés szánjuk, kenjük le egyenletesen decoupage ragasztóval. 

021-1024x680.jpg

Ugyanígy tegyünk a papírral is. A papírt egyébként nem szükséges méretre vágni, a túllógó részeket majd a száradás után fogjuk eldolgozni.

023-1024x680.jpg

A papírt simítsátok rá a fiókok ragasztóval lekent frontjára. Az esetlegesen alászorult levegőbuborékokat nyomkodjátok ki (ehhez egy sodrófa is jó szolgálatot tesz). Hagyjátok megszáradni.

026-680x1024.jpg

Amikor teljesen megszáradt, jöhet a szélek lecsiszolása. Csiszolópapír helyett használhattok csiszolószivacsot is, ami ahogy a neve is sejteti, szivacsra ragasztott finom csiszolópapír. Ezzel a nehezebben elérhető helyeken is szép munkát végezhettek. A frontrész pereme mentén finom, de határozott mozdulatokkal kezdjük el csiszolni a papírt, amíg le nem válik a felesleg. 

030-1024x680.jpg

Aprólékos munkával szép átmenetet hozhattok létre.

031-1024x680.jpg

A végén már csak a fogantyút kell felszerelni.

Jolie-Blonde-desk-drawer-close-up-2_edited-1-1024x680.png

Remélem, meghoztam a kedveteket egy kis vintage stílusú barkácsoláshoz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel!

Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhezhogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.

Képek forrása: Vintage charm