Még csak november közepe van, de ez bizony azt is jelenti, hogy hamarosan itt a karácsony. Ilyenkor sok helyen előkerülnek az ünnepi hangulatot idéző kiegészítők, asztaldíszek, mécsesek és gyerták. Sokan már most beszerzik az ajándékokat  vagy éppen nekiállnak a saját készítésű ajándékok és dekorációk gyártásának. 

Most egy hobbitechnikával készült üvegtányér-díszítést mutatunk meg Nektek, ami nem csak ünnepváró időszakban díszítheti az asztalt, de remek ajándékötlet is!

Alapanyagok:


Glitteres ragasztóval itt-ott díszítsük ki a rizspapírt.

Amíg a glitteres ragasztó szárad, zsírtalanítsuk a tányér felületét. A tányér hátulján ragasszunk ki maszkolószalaggal egy négyzetet, akkorát amibe a rizspapír minta majd belefér. Vágjuk le a maszkolószalag túllógó részeit. 

Helyezzük a sablont a tányérra, amit rögzíthetünk maszkolószalaggal.

Spatula segítségével az arany és ezüst glitterpasztát felváltva kenjük rá. Óvatosan vegyük le a sablont. A sablon elávolítása után várjuk meg, míg megszárad a paszta (kb. 30 perc).

A rizspapír mintájával harmonizáló barna és bordó matt akrilfestékkel szivacsecsetet használva pamacsoljuk át a felületet. Mielőtt a festék megszárad, húzzuk le a maszkolószalagot.

 Helyezzünk a festett szélekhez kontúrmatrica csíkokat.

Tépkedjük le a rizspapírt a minta körül.

Kerámiához való decoupage ragasztólakkal kenjük át azt a részt, ahová a minta kerül. Helyezzük a ragasztós felületre mintával lefele a rizspapírt, majd felülről is kenjük át ragasztólakkal az egész felületet.

Száradás után pamacsoljuk át fehér matt akrilfestékkel a felületet két rétegben. 

Végül lakkozzuk le matt vagy fényes vízbázisú vagy oldószeres lakkal.

Íme:

A glitteres díszítést más tányérformára, eltérő színváltozatban is el lehet készíteni:

A tányérra vaníliás kiflit tettük, aminek a receptjét most meg is osztjuk veletek, mert isteni finomak!

Vaníliás kifli

240 g vajat 140 g porcukorral összedolgozunk, majd belekeverünk 140 g darált diót és 550 g finomlisztet. Néhány evőkanál fehérbort vagy tejfölt adunk hozzá és összegyúrjuk.

Apró kifliket formálunk (a tésztát 4 részre osztjuk, 1-1 részt kb. 3 cm átmérőjű hurkává sodrunk, 1,5 cm-es darabokra vágjuk, a darabokat tenyerünkkel megsodorjuk és kiflivé hajlítjuk), 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A kiflicskéket még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.

A tányér elkészítését videón is megnézhetitek, itt:

 

Dekoratőr: Boda Gabriella

További technikák:

Pentartdekor blog

Keresd a Pentart ötleteket a Facebookon is!