Egy nem hétköznapi ötletet mutatunk most nektek, amely praktikus dolog lehet a konyhában, ha pl. egy receptet egy tablet képernyőjéről követtek főzés közben!

Az alapanyagok nem kerülnek sokba és jó részük otthon is fellelhető. Vágódeszkából mondjuk érdemes újat venni, de a tartó- és kitámasztó lécet maradék faanyagokból is meg lehet oldani. A díszfülek ebben az esetben leesett bőr darabkából lettek kivágva, de egy szép szalag is jól mutathat rajta. Ezen kívül persze kell még festék és lakk, csavarok, kárpitosszeg és célszerszámok.

Először méretre kell vágni a tartólécet, aminek az egyik élét jelölés mentén kell szépen “kivájni”. Ez azért nem olyan egyszerű mutatvány, a csiszolófejjel többször kell átmenni a lécen, ügyelve, hogy szép egyenletes legyen a mélyedés. Vigyázni kell, nehogy a csiszolófej megszaladjon! Utána még ceruzára applikált kézi csiszolópapírral is érdemes átmenni rajta, hogy tényleg kifogástalan legyen.

Ezután faragasztóval vagy hobbiragasztóval örgzítsétek a lécet a vágódeszka aljához és a száradás idejére gyorsszorítóval is célszerű odafogatni. A léc túllógó részét száradás után hozzácsiszoltuk a vágódeszka ívéhez.

Az akrilfestéket szivacsecsettel oszlattuk el a felületeten (nem feltétlen kell alapozó, mert az akril jól tapad a fán), de a tartóléc mélyedésénél ecsettel célszerű dolgozni.

Két réteg felfestése után a felületet érdemes finoman átcsiszolni, hogy szép sima, egyenletes legyen.

Ezután vízbázisú matt lakkal kenjétek át az egész felületet.

A támasztó léc régi ágyrács elemből készült, de a vékonyabb fajtából. Ezt is méretre kell vágni, és csak a vágás éleinél kell csiszolni, utána már mehet is rá a festék és a lakk.

A zsanér nem a legprofesszinolásiabb megoldás, de a célnak tökéletesen megfelelő. Ki kell matekozni, hogy hova kell tenni ahhoz, hogy a kinyíló léc teteje éppen jó szögben támaszkodjon a deszka hátlapján. Először a lécre csavaroztuk fel, majd a deszka hátuljára. Utóbbinál kicsit trükközni kellett, oldalról kis csavarhúzóval érdemes benyúlni, hogy a csavarokat rögzíteni tudjuk. (pl. ezért nem a zsanér a legtutibb cucc erre).

Ezután már csak a bőr fogantyúk kerültek a helyükre, bár funkciójuk nincs, de így dizájnos az összkép.

Ezen a fotón jól látszik, hogyan támaszkodik a deszka…

Amúgy tényleg praktikus a konyhában, mert ugyan lehet kapni a tablethez tokot, ami kitámasztható, de ha véletlen meglöki az ember néha összecsuklik, hisz elsősorban a tablet képernyőjének a védelmére találták ki. Ez viszont stabil, így bátran rá lehet rakni a tabletet, ami mindig jól jön, ha mondjuk receptből alkotunk, vagy zenét hallgatunk főzés közben. Tökéletesen megállja a helyét, szó szerint.

Az anyag az A Mi Otthonunk magazin 2014. februári számában jelent meg.

Ötlet és fotók: Varga Judit

Styling: Füzesi Zsuzsa és Varga Judit

További technikák:

Pentartdekor blog

Keress a Pentart ötleteket a Facebookon is!