Régi CD-k újrahasznosításáról már írtam korábban egy posztot, ide kattintva csemegézhettek az akkori ötletek között. Már akkor is érintettük a témát, miszerint idővel feleslegessé válhatnak a fizikai adathordozók. Bár ez még a jövő zenéje, tény, hogy egy csomó lemez lapul a mi otthonunkban is immáron fölöslegesen. Rengeteg olyan is akad közte, amelyet már nem lehet lejátszani sem, de ezek sem tekinthetők szemétnek egy kreatív kéz számára. A DVD-lemezeket is újra tudjuk hasznosítani, remek alapanyagul szolgálnak például kisebb mozaikos munkálatokhoz.

Először is, szükség lesz egy adagnyi karcos DVD-re. Ezeket először vágjátok félbe ( kipróbáltam, egy olcsó olló is tökéles e célra). A vágás nem kell, hogy pontos legyen, ellenben erős határozott mozdulattal végezzétek, így nem törik szilánkosra a vágás mentén a lemez.

A félbevágott lemezt ezután már könnyen két rétegére lehet szedni. Csak a színes, irizáló rétegre lesz szükség. A szétválasztásnál legyetek óvatosak, hogy a vékony színes réteg lehetőleg ne sérüljön.

Most már tetszés szerinti méretre darabolhatjátok őket, az olló könnyedén viszi ezt a vékonyabb réteget.

Az alapanyag gyártás ennyiben ki is merül. A kapott mozaikdarabkákat bármire felragaszthatjátok, készülhet belőle kütyütartó tál, virágalátét, kaspó, ékszeres dobozka, tényleg bármi, amit szívesen díszítenétek. Amit most készítünk, az hivatalosan kerti madárfürdető, nálam persze ilyesmi szóba sem jöhet kutya és macska mellett, de egyéb kerti dekorációként nagyon is el tudom képzelni. Az alap, amire dolgozunk, szintén újrahasznosított tárgy, egy törött cseréptál. Ezt először ragasztani kell, után viszont már dekorálható is. Persze bármilyen más cserépre, műanyagra, fára is dolgozhattok.

Én a jól bevált mindenragasztóval rögzíteném a mozaikdarabkákat, de kinek mi akad otthon (egyszerű barkácsragasztó megteszi).

 

Az egészben az a jó, hogy menet közben még folyamatosan alakíthatjátok a mozaikdarabokat, hiszen ollóval méretre vághatók.

A felületét méretétől függően akár egy kis spatulával is felhordhatjátok a fugát. Én rendszerint fehér fugát használok, amelyet egy kevés akrilfestékkel színezek a tervezett mintával harmonizáló színnel (mindig csak kevés festéket használjatok, ha íly módon színezitek a fugát, hogy okozzon minőségi romlást).

 

Amikor még nem száradt meg teljesen a fuga, nedves szivaccsal töröljétek le fölösleget. Ekkor még nem baj, ha fátyolos a felület, száradás után ki lehet fényesíteni. Ezért ne féltsük a szépen csillogó mozaikokat sem bemaszatolni, a munka végeztével a felesleget letöröljük. A fugázással viszonylag sietni kell, hamar elkezd megkötni. Amikor már mindenhol elegendő mennyiség van, akkor egy nedves ronggyal vagy szivaccsal át kell törölni az egészet. Ez azért is hasznos, mert ahová véletlenül több massza jutott, még így könnyen javítható.

Ezután már gyönyörködhettek is a végeredményben!

Forrás: Me and my DIY

További mozaikos bejegyzések a blogon:

Kerti asztal felújítása 1.

Kerti asztal felújítása 2.

Házszám mozaikkal kirakva

Virágmintás tál mozaikkal

PVC-csőből virágtartó mozaikkal díszítve

Katicabogarak mozaikkal

Kertünk dísze a káprázatos kavicsmozaik

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel!

Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.