A nagy múltú Pony cég kínálata régóta ismert a magyar kézimunkázók körében. Közkedveltek a teflonbevonatú kötő- és horgolótűik, amelyek széles választékban kaphatók a Barkában is.

 

Bevallom, kellemes meglepetés ért a Pony bambusz kötőtűinek kipróbálása közben. Régebben sok különböző gyártmányú, bambusz anyagú kör- és zokni/harisnya kötőtűt próbáltam már ki, egyik hegye tompa és nagyon kerek volt, a másikhoz tapadt a fonal, és most mindegy, hogy gyapjú, pamut, selyem, bambusz vagy len volt a fonal alapanyaga. Sokszor gondot okozott a damil csatlakozása, gyakran érdes, merev volt ez a rész. A Pony bambusz körkötőtűje viszont nem okozott csalódást, gyorsan visszanyerte a formáját, miután kivettem a csomagolásból, és simán szaladtak a szemek a damil illesztésénél. Tetszett, hogy a tűhegyes és hosszú vége akár csipkekötéshez is kiválóan alkalmas.

 

Nézelődtem a kínálatban és nagy örömömre érdekes segéd- és kiegészítőeszközökre bukkantam. Ilyen volt a „csodatű”, ez egy egyik végén érdesített, a másikon sima felületű, hegyes végű tű. Ezt az eszközt akkor használhatjuk, ha a fonal szála kihúzódik a kötött vagy horgolt anyagból, de bevallom, megmozgatta a fantáziám… Kipróbáltam a fonalvégek összedolgozására is. Meglepő eredményt hozott, szépen, egyenletesen sikerült vele a fonalvégeket egymásba dolgozni.

Nagyszerű volt látni az óriási méretű biztosítótűt, amelyen akár egy fél pulóver szemeit is tárolhatjuk addig, amíg ezek a szemek újra sorra kerülnek a kötésben. Biztonságosan használható, a szálak kihúzódása nélkül félretehetjük és köthetünk tovább, nem akadunk bele a kiálló tűvégekbe.

 

Találtam egy kezdő kötős szettet is, ebben minden benne van, amire valóban szükségünk lehet. Tartalmaz egy mérőszalagot, egy sorszámlálót (ami akkor tesz jó szolgálatot, ha a sor végén nem feledkezünk meg arról, hogy állítsunk egyet rajta),egy egyik végén horgoló- másik végén kötőtűt, amelyet apróbb javításokhoz használhatunk, vagy a véletlenül leesett szemeket tudjuk visszaszedni, de gyors segédtűként is használhatjuk, és aki a szemek leláncolását horgolótűvel készíti, annak is jó szolgálatot tesz ez az eszköz. Két remek műanyag tűt találunk még a szettben, ezeket a darabok összedolgozásához, a vonalvégek eldolgozásához használhatjuk. Egy zárható segédtű is tartozik a készlethez, amelyre félre tudjuk tenni a szemeket, valamint egy érdekes, a szokásosnál hosszabb és hajlítottabb segédtűt is találunk a csomagban a csavart szemek félretételéhez.

Pony segédkészlet

A Pony kínálatában találtam egy mágneses tűtartót, amelyben hímzéshez használható kétlyukú tűk vannak, de ezek a tűk jól használhatók a horgolt és kötött darabok összeállításánál is.

 

Kötött sapkák, zoknik, kesztyűk kinyúlt passzéját, pulóverek deformálódott nyakkivágását javíthatjuk a gumicérnával, ezt rendkívül kiadós (200 m-es) kiszerelésben kínálja a Pony.

Pony elasztikus cérna

Végül essen szó egy régi-új kedvencről, a körmöcskéről. Jó kézbe venni, a fonal könnyen siklik a szarvacskákon, nem akad. 5 éves ovisokkal gyakoroltunk és a kicsik könnyen, és gyorsan elsajátították a hurka készítését és nagy élvezettel lesték, ahogy alul kunkorodik munkájuk gyümölcse, a fonalhurka.

 

Pony műanyag körmöcske cserélhető fejjel

Tapasztalataim alapján mindenkinek bártan ajánlhatom a Pony cég kötő- és horgolótűit és a kézimunkát segítő hasznos kiegészítőit, amelyek megvásárolhatók a Barka körúti fonalboltjában és a Barka webshopjában.

 

 

Ha kedvet kaptál, hogy megtanulj kötni vagy horgolni, a Barkában minden eszközt és alapanyagot megtalálsz hozzá.

Már új színekben is kapható a Barka Malom fonal, keresd honlapunkon!

A Barkában már hétvégén is tartunk tanfolyamot azon kötni- és horgolni vágyó vásárlóinkra gondolva, akik nem tudnak hétköznap időt szakítani kedvelt időtöltésük gyakorlására. Így hát a táblázatban jelölt időpontokra szeretettel várjuk jelentkezéseteket, és további specifikus tanfolyam-tematika ötleteiteket, amik gyakorlása, vagy megtanulása okán szívesen ellátogatnátok pár óra erejéig a kicsiny bolt asztala köré.

Kössünk, horgoljunk együtt!