Napok óta felkapott téma a blog a facebook oldalán az üvegmatricás virágok készítése. Nagyon sokan kértetek hozzá részletes leírást, kérésetek pedig számomra parancs. Nézzük is meg, hogyan készülnek!

erika lanya.jpg

A képet egy olvasónk, Erika küldte, hétéves kislánya munkáit láthatjátok!

Anyagok, eszközök:

  • Rézdrót kb. 0,3 mm átmérőjű (ITT beszerezhető)
  • Üvegmatrica-festékek (ITT beszerezhető)
  • Olló, fültisztító pálcika, gombostű
  • Irattartó fólia

Elkészítés

A virágszirmokat és leveleket papíron tervezzétek meg. A bejegyzés végére tettem néhány sablont is, de az első próbálkozások után már önállóan is tervezhettek formákat, igazán nem nagy ördöngösség. Elég megfigyelni a választott virágot, aztán pedig papírra vetni a formákat. A papírsablont betehetitek a fóliába is, megkönnyíti a munkát. A sablonok alapján hajlítsátok meg a drótot a kívánt formára. Ugyanis ennél a technikánál nem kontúrfestéket fogtok használni, hanem a drótváz lesz maga a kontúr. Ezeket a drótvázakat helyezzétek a fóliára, törekedve arra, hogy a lehető legtöbb helyen odasimuljon. Így kevésbe fog túlfolyni a vázon a festék. A drótokat a száruknál ragasztószalaggal rögzíthetitek is a fóliához. Most pedig következhet a festés. A kontúrokat óvatosan töltsétek ki a festékkel. Használhattok több színt, pöttyözhettek, összemoshatjátok a színeket vagy márványos mintát is létrehozhattok (ehhez jól jön egy gombostű). A hibákat fültisztító pálcával javíthatjátok ki. A még nedves festékbe csillámport is szórhatok!

Várjátok meg, amíg teljesen megszárad a festék. Ehhez a flakonon feltüntetett időt vegyétek alapul, de festékenként eltérő lehet! Ezután óvatosan lehúzhatjátok a kész szirmokat és leveleket a fóliáról. A formák száradás után meglepően erősek lesznek, azaz hajlíthatók, formázhatók. Ha néhol túlfolyt a festék a dróton, ott ollóval vágjátok le a felesleget. Mindez képekben:

PicMonkey Collage.jpg

 Nincs más hátra, mint a kész szirmokat formára hajlítani és összeállítani a virágot. A sok drótszár elrejtéséhez öntapadó kreppszalagot is használhattok. Ezzel csak körbetekeritek a kívánt részt, és eltakarja a nemkívánatos részeket, de ettől függetlenül ugyanúgy hajlíthatjátok a virág szárát, ugyanis a kreppszalag nem keményíti meg. ITT rendelhettek kreppszalagot!

tavirozsa.jpg

Tavirózsa

tigrisliliom.jpg

Tigrisliliom

Mintaívek


Példák a virágszirmok és levelek hajlításához:

Üvegmatrica virágok-18.jpg

Üvegmatrica virágok-17.jpg

Mintaív a tavirózsához:

Üvegmatrica virágok-22tavirozsa.jpg

Mintaív a tigrisliliomhoz:

Üvegmatrica virágok-22tigrisliliom.jpg

Végezetül egy újabb olvasói inspiráció, Pircsi orchideája ilyen lett:

pircsi.jpg

A többit pedig már a fantáziátokra bízom! És várom a kész művekről a képeket a facebookra!

A képekért köszönet a Cser Kiadónak! (Forrás egy nagy sikerű, de immáron archivált kötet, Üvegmatrica-virágok, 2005.)

Ha szereted a Színes Ötleteket, kérlek tisztelj meg a szavazatoddal a 2013 Bloggerinája versenyen! Csak egyetlen kattintás mindössze, nincs regisztráció és semmi egyéb, csak Facebook tagság szükséges! Nagyon köszönöm! A szavazáshoz IDE KATTINTS!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel!

Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhezhogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.