Mire jó egy barkácsolásból megmaradt deszkavég? Készíthetünk belőle mondjuk stílusos sajtkínáló tálat az esti borozás mellé!

Alapanyagok:

  • - Deszka vagy vágódeszka ( kb. 20x35 cm, max 18 mm vastag)
  • - Bútorfogantyú (2db)
  • - Csiszológép vagy csiszolópapír
  • - Fúrógép
  • - Mérőszalag
  • - Ceruza
  • - Csavarbehajtó vagy csavarhúzó
  • - Ecset
  • - Lazúr
  • - Lakk (matt vagy fényes, oldószeres vagy vízbázisú)

Ha szükséges, vágjuk méretre a deszkát, majd alaposan csiszoljuk le a felülét, akár új, akár használt deszkáról van szó!

Mérjük le a fogantyún a csavarok távolságát, majd jelöljük be pontosan ezt a távolságot a deszka rövidebb szélén úgy, hogy a fogantyú majd középre essen, és a deszka szélétől 2 cm távolságra legyen. 

Fúrjuk ki a lyukakat, majd fessük át lazúrral a fát, a barnás árnyalat eléréséhez válasszunk dió, barna vagy gesztenye színt. Rögtön a pácolás után dörzsöljük át egy ronggyal a felületet, így a fa erezete még szebben kirajzolódik. 

Ezután lakkozzuk le a felületet, melyhez használhatunk vizesbázisú vagy oldószeres lakkot is, mindkettő megfelelően védi a felületet használat vagy tisztítás közben. Csavarozzuk fel a fogantyúkat.

TIPP: Használhatunk színes pácot is és modern fogantyút! 

 

Ötlet, fotó és styling: Varga Judit

További technikák:

Pentartdekor blog

Keresd a Pentart ötleteket a Facebookon is!