A karácsonyhoz a meghitt fények, a gyertyák és a mécsesek éppúgy hozzátartoznak, mint a fenyő  vagy a mézeskalács fűszeresen csábító illata... De a legszebben mégiscsak a saját kezűleg készített, egyedi ízlésünket és ötletességünket dicsérő lámpás fénye ragyog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a lámpás tavalyelőtt készült, amit csak azért tartok fontosnak elmondani, mert ezzel a technikával tényleg időtálló, igazi kis bútordarabokat lehet varázsolni, és nagyon sok lehetőség rejlik benne. 

Anyagok

lámpásfólia

mécsestartó háromoldalú lámpásba

selyemrost-papír (vagy bármilyen, vékonyabb, fényáteresztő szép mintázatú papír)

kétoldalas ragasztócsík

szórógyöngy és kásagyöngy

vastagabb rézdrót

műanyag kristályformák

egyéb eszközök: olló, vasaló, lyukasztó

Lámpáskészítéshez elég sokféle fóliát lehet kapni, egész nagy lapokat, előre leszabottat, készleteket (ezekben már benne van a mécsestartó is), lyukasztott szélűt és olyat is, amire csak rá kell vasalni a papírt (vagy bármit pl. vékonyabb textíliát). Ez a rávasalós dolog tetszett akkor a legjobban. De persze magunk is kivághatjuk a fóliát, lehet hosszú állólámpa, kis asztali, vagy ablakba tehető. Használhatunk mintavágó vagy cikcakk ollót, lehet kettő vagy több oldala. Az oldalakat össze is lehet ragasztani, de az előre lyukasztott változatot bármilyen öltésfajtával össze lehet varrni, arról nem is beszélve, hogy a varráshoz is mennyi mindent használhatunk (rafia, vékony szalag, zsinór, drót, papírzsinór stb.) Ha mi ragasztjuk fel a papírt, a legegyszerűbb szalvétaragasztót használni. A fólia külső oldalára ragasszunk vagy vasaljunk. Ezután következhet az oldalak összeállítása, ahogy már részleteztem, erre nagyon sok lehetőség adódik. Én kétoldalas ragasztószalaggal illesztettem össze a lámpást, majd a közepére erősítettem a háromágú mécsestartót. Ezen a képen látszik, hogy hogyan:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oldalakra vízszintesen csíkokat ragasztottam a kétoldalas ragasztóból, majd vegyesen szórógyöngyöt és kásagyöngyöt szórtam bele.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oldalaira vastagabb rézdrótból egy-egy indát hajlítottam, ezekre szereltem fel a műanyag kristályokat, majd a lámpás felső sarkait kilyukasztottam és ráakasztottam az indákat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És akkor a végeredmény használatbavétel előtt...