Ahogy a nevéből is adódik a 3D por térbeli díszítések, különlegesen egyedi, kiemelkedő textúrájú felületek létrehozására alkalmas. Ennek sokféle módja van, és mi most összegyűjtöttünk néhányat, amelyek biztosan kedvet hoznak nektek is alkotáshoz!

 

A 3D por segítségével különleges térhatású felületeket készíthetünk, úgy, hogy a színt is mi magunk határozhatjuk meg.  A munkánk színvilágához igazodva a leginkább ahhoz illő pasztát keverhetünk néhány pillanat alatt.  A finomszemcsés 3D port alapozófestékkel, vagy bármilyen színű akrilfestékkel kb. 1:1 arányban összekeverve olyan paszta állagú masszát kapunk, amit sablonba tudunk kenni. A keverési arány függ a festék sűrűségétől, így ha úgy érezzük, hogy túl folyós vagy túl masszív a paszta, akkor korrigáljuk 3D porral vagy festékkel.

A masszát spatulával célszerű felhordani. A leglátványosabb eredményt sablon használatával érhetjük el. Ha nincs külön 3D sablonotok, magatok is készíthettek dekorgumiból sniccerrel kivágva.

Legalább egy órát hagyjuk száradni, sőt akár hajszárítóval is segíthetünk a folyamaton. Ezután akár csiszolhatjuk is!

Ha a 3D port színes akrilfestékkel 1:2 arányban keverjük, akkor táblafestékként használhatjuk. 

Hogy ezt miképpen kell végezni, nézzétek meg az erről készült videót:

Fordított arány esetén (kb. két rész 3D por és egy rész akrilfesték vagy alapozó) egy nagyon sűrű anyagot kapunk, amibe akár mintát is nyomkodhatunk, pl. szilikon bélyegző segítségével.

Száradáskor a legfontosabb szabály, minél több festék van a masszában, annál lassabban szárad! Így akár 2-3 óra is lehet a száradási idő, utána lehet csak festeni.

Ezzel a technikával bútorfront, doboz, képkeret is dekorálható, mi egy óralapot díszítettünk, amit lépésről-lépésre megnézhettek ezen a videón:

A 3D por alapozóval vagy fehér akrilfestékkel összekeverve fa anyagok glettelésére is alkalmas, ahogy azt már bútorfelújítós posztunkban is megmutattuk.

3D-s textúrákhoz ajánljuk még a 3D golyókat is, amiket színes akrilfestékekkel összekeverve vihetünk a felületre. Több réteg felhordásával izgalmas textúrát hozhatunk létre. 

A 3D -s termékek elérhetők webáruházunkban is!

3D por (100 ml, 650 Ft)

3D golyók (100 ml, 650 Ft)

Dekoratőr: Boda Gabriella (http://bryellhobbi.blogspot.hu)

Fotó és styling: Varga Judit (http://blog.juditu.hu)

További technikák: Pentartdekor blog