Régóta foglalkoztat ez a téma, és egy ideje már gyűjtögetem az ötleteket. Persze ezek a projektek nem igényélnek ipari mennyiségű papírt, mégis érdemes kísérletezni, mert (ahogy látni fogjátok) például a különböző papírdíszek ugyanolyan jól mutatnak újságpapírból is, nem kell feltétlenül a legszebb papírokat beszerezni hozzá. De még az is kiderül majd, hogy egész pofás kisbútorat és lakberendezési kiegészítőket dobhatunk össze feleslegessé vált napi- vagy hetilapjainkból. Ezeken kívül egy-két szokatlan mégis különleges darab is helyett kapott az összeállításban.

1. Képkeret

colorstory-designs-frame-gradient.JPG

 

Egy egyszerű ötlet gyönyörűen kivitelezve. Az alaptechnika annyiból áll, hogy hurkapálcára különböző szélességű és hosszúságú papírcsíkokat tekerünk (jó szorosan), és ezt több helyen ragasztással is megerősítjük. Ezeknek a kis gurigáknak az egyedi sármját a ferdén vágott szélük adja. 

2. Papírgyöngyök

magazin1.jpg

A technika itt is hasonló, mint az előző ötletnél, de itt a különböző formájúra vágott (pl. háromszög) papírcsíkok adják az egyedi formákat. Lakkozással tartóssá is tehetjük a gyöngyszemeket. Használható ékszerek készítéséhez, papírfüzérkehez, karácsonyfadíszekhez, partidekorációkhoz is.

3. Tárolódobozkák

73371838_5221071777.jpg

A dobozok alapja egy több csíkból összeállított papírcsiga, ennek az elkészítése is inkább időigényes mint bonyolult.  Egészen különleges az összhatás, mert első ránézésre foltvarrásnak tűnik. A képre kattintva megnézhetitek a teljes elkészítést.

4. Poháralátétek

coasters-in-action.jpg

A trükkös hajtogatásnak köszönhetően az alátétek vidám kockás kinézetet kaptak. A képre kattintva megnézhetitek, hogyan készült.

5. Falióra

accordion-recycled-clock-1024x1024_1.jpg

Szimpla legyezőhajtogatással készült, a közepébe pedig óraszerkezet került.

6. Váza

magvases.png

Na, ez az, ami tényleg nem jutott volna eszembe. Magazinlapokból vázát? A lapokat ezúttal akár teljes méretükben is használhatjátok, ceruzára (kör keresztmetszetű) vagy más hosszú, erre alkalmas tárgyra sodorva. A kompozíciók összeállításánál még változtathattok a méreten, a titok pedig a papírszálak közé rejtett kémcsövekben rejlik. Nekem a legmagasabb tetszik, mert ott ott a papír szinte túllóg a kémcső száján, így tényleg nem tudni, hova van rejtve a virágszál.

7. Tükörkeret

PicMonkey Collage2.jpg

Ugyanaz a technika, mégis milyen eltérő eredmény. Tetszik.

Hasonló munkákat az amazonon is találhattok:

71j08aa0yYL._AA1000_.jpg

8. Zsámoly

30_03-hockenheimer.jpg

És akkor következzenek a kisbútorok. Zsámoly, magazinokból, pántokkal leszorítva. 

9. Dohányzóasztal

domus_table.jpg

A Vered Zaykovski által tervezett asztal hat magazin különleges szövevénye ragasztás és vágás nélkül. Arról nincs adat, hogy mennyire terhelhető, mindenesetre a látvány lenyűgöző. 

10. Papírdíszek

PicMonkey Collage4.jpg

Gyerekkoromban még készítettünk ilyen díszeket karácsonykor a nagymamámmal (emlékszem, a tévéújság fekete-fehér lapjait használtuk). A technikát nem biztos, hogy fel tudom idézni, nektek még menne?

11. Fal

01octavilla121609_rect540.jpg

02octavilla121609_rect540.jpg

06octavilla121609_rect540.jpg

Elding Oscarson svéd építész egész falat épített összekötegelt magazinokból. Irodákban különösen ösztönző lehet a textúrák és minták találkozása, különösen tetszik a légies hangulat, amit az alkotás áraszt.

12. Fonott kosár

 

news.jpg 

Klasszikus kosárfonással készült papírcsíkok felhasználásával. A határ a csillagos ég, rengeteg variációt rejt (szennyeskosár, varródoboz stb).

Források a képekre kattintva.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy a következőről se maradj le.
Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is!