A mézeskalácsok sütésének nálunk nagy hagyománya van. Egyrészt szeretjük, másrészt imádjuk díszíteni, mindenféle formákat megvalósítani. Készítettünk már házikót, koszorút, karácsonyfadíszeket, számtalan kedves figurát, és internet pedig kimeríthetetlen ihletforrás. Az idei szezonra szemezgettem a mai gyűjteményben.
Én ugyanazt az alapreceptet használom hosszú évek óta, ezt igény szerint lehet felezni, duplázni, kinek mekkora mennyiség szükségeltetik.
Recept és kellékek:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg méz
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg cukor
- 1 tojás
- 2-3 kávéskanál szódabikarbóna
- 1-1 csapott evőkanál fahéj, szegfűszeg és gyömbér)
A díszítéshez cukormáz, mindenféle díszítő cukorkák, továbbá habzsák, mintaív és kiszúróformák.
Díszítőmáz írókázáshoz:
- 1 tojásfehérje
- 2 csapott EK étkezési keményítő
- 20 dkg porcukor
- Pár csepp ecet
A cukrot és a keményítőt összeszitálom és a folyamatos keverés mellett az ecettel együtt a tojásfehérjéhez adagolom. Végeredményképp a máz nehezen szakadva folyik le a haberőről.
Terülőmáz nagyobb felületekhez:
A díszítőmáz egy kis részéhez pár csepp vizet adunk, így kissé folyékonyabb lesz. A díszítendő felületet először a díszítőmázzal körvonalazom, majd a terülőmázzal kitöltöm.
Ha van nektek is bevált receptetek, fortélyotok, örömmel vennénk, ha kommentben megosztanátok velünk!
Egy kedves olvasóm, Anita alkotása:
Ismét egy olvasóm, Ilona alkotása:
Mónika gyönyörű alkotása:
Tünde mesterműve:
Gabriella mézeskalácsa:
Szintén Gabriella keze munkáját dícséri:
Források a képekre kattintva.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel!
Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez, hogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.