Természetesen gyöngyfűzéses bejegyzéssel indítom az évet, hiszen az év első napjaiban is ez a téma élvez nálam elsőbbséget!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anyagok

16 db 6 mm-es olívazöld csiszolt gyöngy

17 db 5 mm-es aranyszínű kásagyöngy

12 db 5 mm-es rozsdabarna kásagyöngy

10/0-s (kb. 1,8 mm-es) rozsdabarna kásagyöngy

20 db 2 mm-es bronzszínű vágottszélű kásagyöngy

kb. 1 m damil

 

Elkészítés

Ezt a medált egyszerű szembefűzéses (raw) technikával készítettem. 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Először felvettem a damilra váltakozva négy vágottszélű és négy csiszolt gyöngyöt. A gyöngysort a damil középére húztam és az utoljára felfűzött csiszolt gyöngyön kereszteztem a szálakat (azaz a szál másik végét ellentétes irányból átfűztem a gyöngyön). Így egy körformát kaptam, és innentől két szállal folytattam a fűzést.

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még kétszer megismételtem az első lépést (egy-egy gyönggyel kevesebbel, hisz az utolsó csiszolt gyöngyök a következő kör első gyöngyei is), így elkészültem a kereszt alsó és felső szárával, valamint közepével. A két szálat visszavezettem a kereszt közepének oldalsó csiszolt gyöngyeihez, és mindkét oldalra felvettem váltakozva négy vágottszélű és három csiszolt gyöngyöt, végül visszafűztem a kiinduló csiszolt gyöngybe. Így készült el a kereszt két oldalsó ága is.

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő lépésben átvezettem az egyik damilszálat a másikhoz, úgy hogy egyazon csiszolt gyöngyben legyenek de ellenkező irányba álljanak. Bármelyik ág szélső csiszolt gyöngyénél kezdhetünk, úgyis körbe fogunk haladni. Most a damilszálakra külön-külön felvettem egy-egy aranyszínű kásagyöngyöt majd egy rozsdabarnán kereszteztem a szálakat, végül ismét két arany gyöngy következett (az ábrán feketével jelöltem mindkettőt). Ekkor a kiindulási csiszolt gyönggyel szemközti csiszolt gyöngyön is kereszteztem a szálakat. Így készült el az első "emelet" a kereszt egyik ágára. Minden ágra és végül a középső részre is gyártottam "emeleteket" (a középrész emeletéhez felcseréltem a kásagyöngyöket, először barna gyönggyel kezdtem, aranyon kereszteztem és végül barnával is fejeztem be. A barna gyöngyöket duplán vettem, így a medál közepe sokkal jobban kidomborodik.).  

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utoljára a 10/0-s kásagyöngyökből a kereszt közepének csiszolt gyöngyei fölé fűztem egy-egy sort, ez szépen keretezi és kiemeli a domborodó középrészt.