Schachenmayr logó 2010.jpgA kötés kedvelői jól tudják, hogy nem csak klasszikus- és divatos ruhadarabokat és ruházati kiegészítőket lehet a szebbnél-szebb fonalakból készíteni – de őket is meg lehet lepni!

Schachenmayr márkánk fonalkínálatához minden szezonban egyedi ötletek is társulnak – ezúttal egy olyanra hívjuk fel figyelmed, mellyel szinte bármelyik gyermeknek örömet okozhatsz!

PicMonkey Collage.jpg

S hogy milyen fonalból készíthető el ez a vidám játékmackó?

A 2012-13-as szezonban kibővült színválasztékkal elérhető, az egyedi színhatásokat kedvelő felhasználók körében igen kedvelt Schachenmayr Aventica kötőfonalból!

Aventica gombolyag 12.jpg

Ez a csodálatos fonal a kötés során „automatikusan” kiadja az adott szín által biztosított mintázatot – a mackó is egyféle fonaltól ilyen színes! Íme néhány példa a sok közül:

PicMonkey Collage2222.jpg

Kötött mackó elkészítése

Mérete: kb. 35 cm magas

Hozzávalók:

  • Schachenmayr Aventica kötőfonal 100 g (2 db 50g-os gombolyag) Orion Color színben (színszám 80). A kötőfonal bármelyik másik színe is választható, ha a megjelölt árnyalat nem tetszetős!
  • 4db 4-4,5-ös Milward harisnyakötő tű és 4-4,5-ös Milward kötőtű, 1 hímzőtű, vatta a kitöméshez, maradék fekete fonal.

Simakötés: Körökben minden szemet simán kötünk. 

Egy szemet megduplázunk: egy szem sima, egy csavart sima szemet kötünk az előző kör egy szeméből.

Méretpróba simakötéssel: 23 szem és 34 sor = 10 x 10 cm.

Leírás

A lábakat, karokat és a testet felülről lefelé, a fejet alulról felfelé körökben és simakötéssel kötjük. A kör kezdete mindig a maci hátoldalán legyen. A megadott számú szemeket egyenletesen elosztjuk a 4 harisnyakötő tűn, a szemeket körré zárjuk.

Lábak: 16 szemet felszedünk, simakötéssel kötünk. Öt centire a kezdéstől a kör 1. és utolsó szemét megduplázzuk = 18 szem. 10 centire a kezdéstől a kör első és utolsó szemét megduplázzuk = 20 szem. 15 centire a kezdéstől két-két szemet simán összekötünk = 10 szem. Majd a következő, második körben még egyszer két-két szemet simán összekötünk = öt szem. A fonalat elvágjuk és összehúzzuk vele a maradék szemeket. A másik lábat ugyanígy kötjük.

Karok: 10 szemet felszedünk, a szemeket elosztjuk a négyharisnyakötő-tűn = 2-3-3-2 szem/tű, simakötéssel kötünk. Öt centire a kezdéstől a kör első és utolsó szemét megduplázzuk = 12 szem. 10 centire a kezdéstől a kör elsőés utolsó szemét megduplázzuk = 14 szem. 14 centire a kezdéstől két-két szemet simán összekötünk = hét szem. Ezután a következő, második. körben még egyszer két-két szemet simán összekötünk, az utolsó szem egy sima szem = négy szem. A fonalat elvágjuk, a maradék szemeket összehúzzuk vele. A másik kart ugyanígy kötjük.

Test: 24 szemet felszedünk, simakötéssel kötünk.

Három centire a kezdéstől így szaporítunk: * 1 szemet megduplázunk, 2 szem sima, a *-tól folyamatosan ismételjük= 32 szem.

Öt centire a kezdéstől így szaporítunk: * 1 szemet megduplázunk, 3 szem sima, a *-tól folyamatosan ismételjük= 40 szem.

Hét centire a kezdéstől így szaporítunk: * 1 szemet megduplázunk, 4 szem sima, a *-tól folyamatosan ismételjük= 48 szem.

Kilenc centire a kezdéstől így szaporítunk: * 1 szemet megduplázunk, 5 szem sima, a *-tól folyamatosan ismételjük= 56 szem.

12 centire a kezdéstől felváltva 2 szemet simán összekötünk, és 2 sima szemet kötünk = 42 szem.

Majd a következő, második körben felváltva két szemet simán összekötünk, egy sima szemet kötünk = 28 szem. A következő, második sorban az összes szemet leláncoljuk.

Fej: 16 szemet felszedünk, simakötéssel kötünk.

Az első körben az összes szemet megduplázzuk = 32 szem. A második körben simán kötünk.

Harmadik kör: * egy szemet megduplázunk, két szem sima, egy szemet megduplázunk, a *-tól folyamatosan ismételjük= 48 szem.

Negyedik kör: simán kötünk. 

Ötödik kör: * 1 szemet megduplázunk, 4 szem sima, egy szemet megduplázunk, a *-tól folyamatosan ismételjük= 64 szem.

Simakötéssel kötünk tovább.

4,5 centire a kezdéstől a 23. és a 41. szem után 1-1 színes jelet teszünk (a szemek helye).

A következő körben felváltva 2 szemet simán összekötünk, 6 szem sima = 56 szem. 3 kört simakötéssel kötünk.

A következő körben felváltva 2 szemet simán összekötünk, 5 szem sima = 48 szem.

Három kört simakötéssel kötünk.

A következő körben felváltva 2 szemet simán összekötünk, 4 szem sima = 40 szem.

1 kört simakötéssel kötünk.

A következő körben felváltva 2 szemet simán összekötünk, 3 szem sima = 32 szem.

1 kört simakötéssel kötünk.

A következő körben felváltva 2 szemet simán összekötünk, 2 szem sima = 24 szem.

A következő körben felváltva 2 szemet simán összekötünk, 1 szem sima = 16 szem.

A következő körben 2-2 szemet simán összekötünk = 8 szem.

A fonalat elvágjuk és összehúzzuk vele a maradék szemeket.

 

Fülek: 12 szemet felszedünk, simakötéssel kötünk.

Az első körben felváltva egy szem sima, egy szemet megduplázunk = 18 szem.

Két centire a kezdéstől felváltva egy sima szem, két szemet simán összekötünk = 12 szem.

A következő 2. körben 2-2 szemet simán összekötünk = 6 szem.

A fonalat elvágjuk és összehúzzuk vele a maradék szemeket. A másik fület ugyanígy kötjük.

Összeállítás: A karokat, lábakat és a fejet kitömjük a vattával, majd zárjuk a nyílást. A testet félbehajtjuk, megjelöljük a közepét. A lábakat a középvonaltól egyenlő távolságra helyezzük el, kicsit beráncoljuk a lábak végét, és úgy gombostűzzük be a testbe. A testet kifordítjuk, a lábak közben a nyaki résznél kilógnak. Összevarrjuk a testet a lábakkal együtt. Színére fordítjuk a testet, kitömjük a vattával. A nyaki résznél kb. két  cm szűkre összehúzzuk a nyílást. A kitömött fejet a testre illesztjük.

 

Hímzőcérnával beöltünk a nyakkivágásnál, feljövünk a fonallal az egyik szem jelénél, 1 szemmel arrébb visszaöltünk a nyakhoz. Megcsomózzuk a cérnát, közben kissé meg is húzzuk, hogy a szemnél egy kis bemélyedés keletkezzen. A másik szemnél is ugyanígy járunk el. Amennyiben szükséges, a fejbe még tömünk egy kis vattát, majd a fej nyílását kb. 2 cm-esre húzzuk.

A fejet és a testet összevarrjuk, ha szükséges, még utántömjük. A két kart kb. egy centivel a nyak alatt felvarrjuk. A fül kezdő sorának két végét összevarrjuk, az íves füleket felvarrjuk a testre. A fekete fonallal orrlyukat, szájat, szemet hímzünk a fotó alapján.

A leírásban ajánlott színt szabadon megváltoztathatod – alább a „Termékek” hivatkozásra kattintva eljutsz honlapunkra, ahol megtalálod az Aventica fonal színkártyáját!

További ötletek:

1. Szeretnéd ha ezek a mókás figurák nem fordítanának neked hátat? Keresd a Kötött Kedvenceink „Karácsonyi ajándékötletek” különszámát, melyben szemből látható a három jóbarát, s természetesen megtalálod benne a kötésleírásokat is!

SMC Bravo állatok2.jpg

KKM.JPG

2.      Aventica modellek sokaságát találod Schachenmayr Inspiration 041, 002, 001 és 149 kiadványainkban, melyeket keress a nagyobb rövidáru boltokban és fonalszaküzletekben!

Aventica-Inspiration3.jpg

coats logo2.gif

Hasznos linkek:

Coatscraft

Termékek

Schachenmayr Inspiration