Az antikolásnak többféle technikája létezik, ezekről ITT és ITT már olvashattatok. Most egy olyan megoldást mutatunk, amivel több lépésben, mégis egyszerűen alakíthatunk ki rusztikus hatású felületet.

 

Első lépésként maszkoljuk ki a szalvéta helyét és fessük le földbarna matt akrilfestékkel a doboz többi részét. Jó tanács: festés előtt a fém elemeket szereljük le a dobozról!

 

Száradás után festőkést használval először keki színű dekorfestéket húzkodjunk a felületre, majd amikor ez is megszáradt, bézs színűvel is csináljuk meg ugyanezt.

Ekkor terepmintára hasonlító felületet kapunk, amit csiszolással tudunk finomítani. A dekorfestéket nagyon könnyű visszacsiszolni, ezt már a bútorfestős posztban is láthattátok!

Amikor ezzel is végeztünk maszkoljuk ki újra a szalvéta helyét és fessük be fehér akrilfestékkel.

 

Száradás és a maszkolószalag eltávolítása után ragasszuk rá a szalvétát decoupage ragasztólakkal.

 

Mikor ez is teljesen megszáradt, a doboz széleit száraz ecsettel, földbarna festékkel fessük meg, majd az ismét visszaragasztott maszkolószalag mentén a szalvéta szélénél is pamacsoljuk át a felületet.

 

Umbra antikoló pasztával kenjük át a festett részeket bőségesen, majd a felesleget töröljük vissza egy rongy segítségével.

 

Arany metál viaszpasztát simogassunk egy szilikonos pecsételőre és itt-ott nyomkodjuk a mintát a szalvétára. 

 

Ugyanezzel az arany viaszpasztával átkenegethetjük az összes veretet, kapcsot, lábat is!

Matt, vizesbázisú lakkal kezeljük le a felületet és szereljük vissza a fém elemeket.

 

Ötlet és fotók: Boda Gabriella

További technikák:

Pentartdekor blog

Keresd a Pentart ötleteket a Facebookon is!