Már többször mutattunk be a blogon dekorfestékkel átvarázsolt bútorokat, de mivel igen nagy az érdeklődés a festék iránt, ezért most csokorba gyűjtöttük azt a sok hasznos információt, ami a festék helyes használatra vonatkozik és így a szép végeredményt garantálja.

 

A Dekor Paint Softról érdemes tudni, hogy magyar fejlesztésű termék, mint minden Pentart márkajelzéssel ellátott vegyszer. Ez nem csak azért fontos, mert így méltón büszkék is lehetünk rá, hanem nyilván sokkal kedvezőbb áron lehet hozzájutni, mint más, hasonló típusú, külföldről érkező festékekhez. A webáruházunkban ITT találjátok meg őket.

A félreértések elkerülése végett a dekorfesték NEM krétafesték, bár tény, hogy van a krétafestékhez hasonló tulajdonsága, pl., hogy könnyen lehet csiszolni, koptatni, ezért leginkább a a shabby chic és vintage stílus rajongóinak kedvez a termék. Emellett persze lehet teljesen homogén, egyszínű felületet is festeni vele, itt azonban már érdemes megfontolni, hogy mondjuk az adott projekthez nem érdemes-e inkább vizesbázisú zománcot használni. Legyünk megfontoltak, nem minden esetben célszerű dekorfestéket használni!

Én ezekre ajánlom:

- Bútorok: éjjeliszekrény, szék, kisasztal, komód, polc, ágyvég, íróasztal, stb.
- Dísztárgyak: képkeret, gyertyatartó, tortatál, állólámpatalp, stb.

Ha mondjuk egy nagyobb felületet szeretnénk egyszínűre festeni (tehát nem koptatással), akkor inkább használjunk zománcfestéket, vagy natúr fa esetén lazúrt, pácot! Gondolok itt pl. az ajtókra, vagy nagyméretű étkezőasztalra.

Amennyiben nem dísztárgyról van szó, akkor SZÜKSÉGES AZ ALAPOZÁS, akármilyen felületről is beszélünk! A lenti fotón látjátok, hogy pl. egy bútorlap esetén alapozó nélkül a festék könnyen lecsiszolható, akár le is kaparható a felületről. A használati tárgyak sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, és a dekorfesték megfelelő tapadását, valamint a tartós végeredményt az alapozás segíti elő. Ehhez lehet használni akril alapú alapozót, illetve hamarosan kapható lesz kifejezetten a dekorfestékhez fejlesztett alapozó. A felületet viszont nem kell előtte csiszolni, elég ha megfelelően zsír- és pormentesítjük. Illetve természetesen a felületi hibákat azért orvosoljuk fatapasszal vagy alapozó pasztával.

A dekorfesték rendkívül kiadós: 1 nm felületre kb. 130 ml festék szükséges. Persze ez nagyban függ a felhordás vastagságától is, illetve tapasztalataink szerint a világosabb árnyalatokból mindig kell a két réteg, a sötétebb színek egy rétegben is remekül fednek.

A festék maga egy krémszerű, eléggé sűrű festék, nem olyan, mint az akril vagy a zománc, ezért a festék felhordását, eloszlatását érdemes kicsit kitapasztalni egy deszkadarabon. A festéket NEM KELL HÍGÍTANI! Használjatok sűrű, de vékony szálú ecsetet!

Személyes tapasztalat alapján osztjuk meg azt, hogy a világosabb árnyalatokat érdemes kicsit vastagabban felvinni, szinte rányomva az ecsetet a felületre, majd finom mozdulatokkal, az ecsetet éppen csak hozzáérintve a festékhez oszlatni el azt. A sötétebb árnyalatoknál kevesebb mennyiség is elég, jól rányomva a felületre.

FONTOS, hogy ahol már egyszer bekentük a felületet, oda ne térjünk vissza 5-10 perc elteltével, akkor sem, ha netán csíkosnak látjuk! Hagyjuk teljesen megszáradni a réteget, ami minimum fél óra, de persze HIDEG LEVEGŐ FÚJÁSÁVAL lehet gyorsítani a folyamaton. A második réteg felfestése előtt azért várjunk legalább 2 órát, biztos, ami biztos.

Amennyiben dísztárgyról van szó, a lefestett felületet elég egy ronggyal átpolírozni, esetleg mehet rá a színtelen (vagy éppen színes) viaszpaszta vagy másnéven wax. Ez védi a felületet és kicsit intenzívebb árnyalatot kölcsönöz az eredetileg felfestett színnek.

Egyéb festett tárgy esetén, illetve, ha koptatni szeretnénk, akkor a festett felületet csiszolni kell! A csiszolás során érhető el ugyanis, hogy a felület babapopsi simaságú legyen, illetve, hogy a festékréteg alatt lévő szín előtűnjön (ez lehet egy eltérő dekorfesték szín vagy a tárgy eredeti színe). Az egyszínű, homogén felülethez finom szemszéjű csiszolószivacsot ajánlunk, amivel gyakorlatilag tényleg csak át kell simogatni a felületet és nem is porol úgy, mintha géppel csiszolnánk. A koptatás eléréséhez használjunk durvább szemcséjű csiszolópapírt/szivacsot (pl. 150). A csiszolószivacs azért is jó, mert a rugalmassága miatt mélyedésekbe is könnyedén bele lehet csiszolni, míg ugyanezt egy csiszolópapírral és az ujjunkkal nem biztos, hogy szépen meg tudjuk csinálni.

A VÉGSŐ VÉDELEM érdekében a viaszpaszta helyett használhatunk vizesbázisú matt lakkot, ez főleg akkor ajánlott, ha a tárgy pl. fürdőszobába, konyhába kerül, ahol többször érheti víz, illetve párásabb a helyiség. Akkor is a lakkot használjuk inkább, ha a tárgy fokozott igénybevételnek lesz kitéve, pl. egy szék esetén.

A Dekor Paint Softot 100 ml-es kiszerelésben, 24 gyönyörű színárnyalatban megtaláljátok webáruházunkban ITT

FONTOS: a dekorfestéket a gyártó sem ajánlja textil festésére, tehát ne akarjátok ezzel átfesteni a szék kárpitját, mert ez a festék nem arra való. Vegyetek inkább egy szép anyagot és kárpitozzátok át az ülőfelületet! A hobbivegyszereknek megvan a maga kémiája és jó ha tudjátok, hogy még ha meg is tapad a felületen a mosást, tisztítást nem bírja, nem is a rugalmasságra lett kifejlesztve, ráadásul – és ez a legfőbb érv, ami a textilfestés ellen szól – NINCS BENNE AZ A KÖTŐANYAG, AMIVEL A TEXTIL SZÁLAIHOZ TARTÓSAN TAPADNA. Ez egyszerű kémia, aminek a polimerizáció a kulcsa… márpedig az ebben az esetben nem jön létre.

A fent leírtak jó részét ebben a videóban is megnézhetitek:

Nézzétek csak meg, hogy egy ütött-kopott kis lerakóasztalkából milyen finom bútordarab varázsolható dekorfesték segítségével.

Érdemes megnézni még korábbi átalakításainkat is:

A nagy íróasztal-átalakítás

Gyerekasztal újragondolva

Bútorfestés Dekor Painttel

Bútorfestés csiszolás nélkül

További technikák:

Pentartdekor blog

Keresd a Pentart ötleteket a Facebookon is!