Az ékszereknek, kiegészítőknek, vagy egyéb apróbb csecsebecséknek mindig kell egy doboz! Olyan, ami jól mutat a komódon, a fürdőszobában, vagy épp a szekrény polcán, amit szívesen nyitogatunk nap mint nap. Akár ajándékba adjuk, akár magunknak készítjük, a sikerélmény garantált lesz!

Amire szükségünk lesz: 

Kezdjük azzal, hogy a dobozunkat lefestjük fehér akrilfestékkel így megadjuk az alapot, mert itt-ott picit majd előbukkan a fehér szín is.

Kész vagyunk az alapszínünkkel, jöhet a sablonozás. Célszerű a sablont egy erős ollóval vagy sniccerrel kisebb darabokra vágni, így könnyebb vele dolgozni!

A sablont minden esetben rögzítsük maszkoló szalaggal nehogy elmozduljon. Kenjünk vaspasztát a sablonba, szedjük vissza a felesleget, majd távolítsuk el óvatosan a sablont. Érdemes rögtön el is mosni azt, hogy máskor is tudjuk használni. A paszta száradása után, kenjük át a mintázott részt fehér akrilfestékkel. Erre azért van szükségünk, mert azt szeretnénk elérni, hogy csak ahol majd visszacsiszoljuk, ott lehessen látni a vaspasztánk színét.

Kiválasztjuk, hogy milyen színben pompázzon a dobozunk, ez esetben a puncs és a bézs árnyalataival dolgozunk. 

Szivacsecsettel mindenhol átpamacsoljuk. Nem kell, hogy a fedés tökéletes legyen, sőt, a cél az, hogy kopottas, az alsó - fehér - réteget finoman megmutató eredményt kapjunk.

Apró díszítésként mintás rizspapírt/szalvétát tehetünk még rá.  Ügyeljünk, hogy a minta színei harmonizáljanak a dobozunk színével illetve színeivel, így lesz egységes az összkép. A kiválasztott mintát tépkedjük körbe.

A ragasztólakkal egyszerűen felülről, határozott mozdulatokkal kenjük át a papírt (nem kell feltétlenül a dobozra is ragasztót kenni), így biztosan sima lesz a minta. A ragasztós részen egy tónussal sötétebb lehet az eredmény, ilyenkor érdemes az egész felület átkenni, mint ahogy ebben a videóban is csináltuk.

 

Ezután csiszoljuk vissza a 3D-s mintánkat, finom szemcséjű, 180-as csiszolópapírral. Itt nem kell arra törekednünk, hogy egyenletesen csiszoljuk, csak éppen itt-ott, mert ez a hatás kell most nekünk. Következhet az öregítés, amit antikoló pasztával fogunk elérni. A legegyszerűbb módja, ha fogunk egy puha rongyot vagy papírtörlőt és az ujjunk köré tekerve egyszerűen bekenegetjük, ott ahol azt szeretnénk, hogy kopott hatása legyen.

Készen is vagyunk, már csak a lakk hiányzik, ami ebben az esetben vizes bázisú selyemfényű lakk. Ez biztosítja, hogy sokáig szép és tartós legyen a dobozunk.

Dekoratőr: Czippel Judit

További technikák:

Pentartdekor blog

Keresd a Pentart ötleteket a Facebookon is!