Nos, amennyiben tényleg úgy érzed, az életed nem teljes a gyöngyszövés elsajátítása nélkül, vegyük sorjába, mi is szükségeltetik – feltétlenül - egy karkötő elkészítéséhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szükséges anyagok és eszközök:

Gyöngy

Gyöngyszövő tű

Gyöngyszövő keret

Gyöngyfonal (gyöngyhímző)

Bőrvarró cérna


A leggyakrabban - és a könyveimben is megadott mintákhoz -, szinte kivétel nélkül 10/0-ás kásagyöngyöt használok. Részint azért, mert tapasztalatom szerint ebben a méretben van a legnagyobb választék, részint azért, mert ez a méret elég apró ahhoz, hogy minél részletesebb mintát lehessen „kirajzolni” velük a karkötőkben. (A gyöngyöknél fordított arányosságban megy a számozás, ami azt jelenti, hogy minél kisebb a gyöngy, annál nagyobb a méret száma, és fordítva. Néha-néha megszáll valami, és mindennemű önsajnálatot félretéve veszek 11/0-ás, 12/0-ás gyöngyöket, amik ugyan a 10/0-áshoz képest elég aprónak tűnnek, viszont a végeredményt tekintve utólag persze mindenképp megéri). Ha gyakrabban akarsz szőni, és előre kiszámolgatod a felhasználandó gyöngyöket, azt érdemes tudni, hogy egy zacskóban (10 grammos, 10/0-ás) kb. 550 szem gyöngy található.

Gyöngyszövő tűk közül a Pony márka a leginkább használható, ebből is 10-es méretű. (Még jobb lenne a 12-es, ennek viszont már olyan kicsi a lyuka, hogy a cérna befűzése külön olimpiai szám). 

Cérnák:

A szövőkeretet gyöngyhímző fonallal vetem fel. Eleinte bőrvarró cérnával csináltam, amik között könnyebb szőni, ám ezzel mindent pozitív esztétikumot el is mondtam róla. A gyöngyfonal további előnye még, hogy meglehetősen sok színben rövidáru boltokból (vagy a nagyi fiókjából) beszerezhető. Ez azért jó, mert mindig találhatsz a tervezett karkötő színeihez passzoló árnyalatot. 

A szövéshez magához viszont egyértelműen a bőrvarró cérna a befutó. (Figyelem, itt is fordított a számozás, a 60-as az ideális). Alapszínekben ezt is beszerezhetitek (én ezt gyöngyös boltokban vásárolom), de kevésbe fontos a színe (azért világos karkötőhöz persze ne fekete cérnát használjuk), mert csak kevés fog látszani belőle munkánk végeztével.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A karkötő tervezéséhez – a célnak megfelelő grafikus programban a számítógépeden – gyorsan és egyszerűen készíts alapsablont, különböző szélességben. Ezen a legegyszerűbb megtervezni a karkötők mintáját. A kinyomtatott "üres" sablont aztán külön élmény színezgetni, a kezed alatt kel életre a megálmodott karkötő. Akinek ehhez nincs kedve vagy az ideje kevés, online  mintatervező program segítségével extra gyorsan is megtervezheti a mintát. Még ceruzát sem kell hegyezni.

Ha idáig nem ment el a kedved, következő alkalommal elmesélem miért találtam ki saját gyöngyszövő keretet, hogyan lehet otthon nagyjából 20 perc alatt elkészíteni, és belevágunk a szövésbe.

Folyt. köv.