Amikor fejemet adtam a gyöngyszövésre, vettem egy gyöngyszövő keretet. Talán ismered, azt a képkeret fazont. A harmadik karkötőnél döntöttem úgy, hogy vagy nem érdekel tovább ez a műfaj, vagy kellene valami más, használhatóbb keret. Egyszerűen minden, orvosi lexikonokban fellehető baj kerülgetett attól, hogy ott lifeg a levegőben, az amivel dolgozom, hogy szinte minden sort meg kell ismételnem, mert vagy oda, vagy visszafelé biztos kimaradt – jó esetben – egy szem. Tekintettel ama száraz tényekre, hogy most jön ki a második gyöngyszövős könyvem, így túl vagyok már több ezer karkötőn, könnyű  rájönni, hogy kitaláltam egy új keretet. Nagyjából 20-25 perc alatt elkészíthető, és ha nem kíméled túlságosan a fogazatát, elég úgy 100-120 karkötő elkészítéséhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyöngyszövő keretet úgy tudod elkészíteni, hogy veszel egy 10x25 cm-es kartont. Én – miután kereteket is keresnek nálam – szoktam venni 1 tábla triplex kartont. Ez kiváló minőségű, 1,5 mm vastag anyag. Van tartása, mégis rugalmas. Hosszanti állapotban, mind az alján, mind a tetején, a széleitől 1,5 cm-re kezdve 2,5 mm-enként megcsinálom a fogazatot. Ehhez sniccert azaz tapétavágó kést használok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Célszerű vágóalátéten, vagy egy darab lécen végezni ezt a műveletet, feltéve ha nem szeretnénk kockáztatni bútoraink épségét.

Ezután hosszanti irányban a karton mindkét szélére (a hátoldalra) felragasztok egy-egy 1,5 cm széles (és a keretnél valamivel hosszabb) merevítőt. Ezt kivághatjuk vastagabb kartonból, szürkelemezből (ezt a könyvkötészetben is a könyv merevítésére használják),vagy 3...4 mm-es falemezből. Ezzel adok a keretnek egyfajta biztosító merevítést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor ezzel is kész vagyok, csak, hogy ne legyen olyan snassz, az egészet bevonom dekorfóliával, körkörösen, hogy még jobban egyben legyen a keret. De nem csak ezért szerencsés fóliázni, hanem rájöttem, hogy segítségnek sem rossz. Vettem a szivárvány színeit, és kezdtem egy 10 cm-es lila sávval. Azért ezzel mert részemről ez a legritkábban használt gyöngy, ebből fakadóan eléggé homogén háttér (választhatsz más színt is, olyat amit keveset használsz, hogy ne legyen zavaró). Ezután a többi színt egy-egy centinként vittem fel. A színezés színezés segítsége pedig ott jön ki, hogy egy átlagos gyermek méretű karkötő hossza 10 cm (lila). A felnőtt mérete pedig úgy 14...16 cm. Az ismétlődő mintáknál könnyű figyelni a karkötő hosszát. Igen, ezt vonalzóval is meg tudod csinálni, de így akkor is szebb. :) Csak jelzem, ha fogazat tönkrement, odáig levágod a kartont, és újra fogazhatod, azaz nem kell egyből új kereted készítened.

Nagyon leegyszerűsítve egy ilyen keret anyagköltsége nagyjából 30 Ft.

Miután megvagyunk a kerettel, megterveztük a mintát, és beszereztük a gyöngyöt is, elkezdhetünk szőni. Vegyük mondjuk a művelt világ számára "VÍZIÓ" néven elhíresült mintát, és ha van kedved vágjunk bele!

 

 

 

 

Folyt. köv.