Legutóbb ott hagytuk abba, hogy elkészültünk mindennel, tehát a tervezett mintádat követve akár kezdhetjük is a szövést. Én a "VÍZIÓ" néven elhíresült mintámon mutatnám be most a fogásokat. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A karkötőhöz szükségek gyöngyök (10/0):

sárga: 102 szem

narancssárga: 198 szem

sötét narancs: 114 szem

piros: 114 szem

bordó: 11 szem

világos zöld: 110 szem

zöld: 113 szem

 

A szövést minden esetben a felvetéssel kell kezdeni. Ez abból áll, hogy ahány szem széles a karkötő (jelent esetben 15), annyi plusz egy (azaz 16 :)) oszlop felvetést kell készíteni. Még a felvetés előtt a merevítő kartoncsíkok végeit vágjuk be kb. 3-4 mm mélyen. Ezekbe tudjuk fixálni a felvetés és a szövés kezdete előtt a fonalat, illetőleg a cérnát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehát a kiválasztott árnyalatú gyöngyfonalat rögzítjük a vájatba, majd a fogazatban megakasztva alul és felül elkészítjük a felvetést. Az utolsó oszlop után a fonal végét is rögzítsük egy, a hozzá legközelebb eső vájatba.

Maga a szövés eléggé egyszerű folyamat. A bőrvarró cérnát szintén rögzítsd az egyik vájatba, esetleg kösd hozzá az elsőként felvetett szálhoz, vagy oda ahonnan kezded a szövést. A mintának megfelelő sorrendben felszúrod a tűvel a gyöngyöket, majd az egészet áthúzod a felvetett szálak alatt, amik közé azután eligazgatod a szemeket. (Ezt az első 1-2 sornál kell csak megcsinálni, utána már szinte maguktól beállnak a helyükre) A karton rugalmassága itt nagy segítség, hiszen könnyedén tudod lenyomni, hogy a sorok alámenjenek a felvetett szálaknak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Először a felvetett szálak alatt húzzuk át a gyöngyöket...

 

Amikor ez megvan, akkor fogod a tűt, és a felvetett szálak felett (segít, ha most a fonalakat szorítod le a kerethez) átfűzöd az összes gyöngyszemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...majd a szálak felett visszavezetjük a tűt

 

Ezt a folyamatot kell még annyiszor megismételned, ahány sor hosszúságú karkötőt szeretnél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Talán még annyit tudnék mondani, hogy mindenképpen emeli a karkötők hangulatát, ha a színeikkel harmonizáló fonalat, és bőrvarró cérnát használsz az elkészítésükhöz. És ahogy már írtam is, ebben nincs hiány, bőséges a választék rövidáru boltokban vagy a nagyi fiókjában.

A keret elkészítéséhez szükséges, és itt leírt fóliákat, kartonokat egy helyen is, jelesül dekorboltban tudod megvenni. A kartonokért bátrabban akár nyomdákba, könyvkötészetekbe is bekopoghatnak.

Minden mást gyöngyboltokban szerezhetsz be. Nem ismerem az ide vonatkozó reklámszabályokat, ezért legyen segítségnek annyi, hogy nagyon kellemes sétákat szoktam megejteni a belvárosban, a Király utcában, és van ott egy kis bolt, ami meghazudtolva méreteit, igen széles kínálattal rendelkezik gyöngyszövéshez.